Wat moet je allemaal regelen rondom je medicijnen als je op vakantie gaat? Je moet voordat je gaat reizen natuurlijk aan van alles denken. Maar als je ook veel medicijnen moet meenemen, wordt het er niet makkelijker van. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een vakantie-checklist voor je medicijnen gemaakt. Ga het lijstje af en je weet zeker dat je niets vergeet!
De checklist
Voldoende voorraad
Zorg er altijd voor dat je voldoende voorraad meeneemt. Het beste is zelfs om nog wat extra mee te nemen, voor ongeveer een week. Je vlucht kan aangepast zijn bijvoorbeeld. Je weet het maar nooit. Daarom is het belangrijk om wat extra’s mee te nemen. Controleer dus vooraf of je genoeg voorraad hebt.
Bij de MedApp apotheek houden we rekening met de vakantieperiodes. Krijg je je medicijnen via onze apotheek en heb je eerder medicijnen nodig, of extra voorraad? Mail naar apotheek@medapp.nl en we helpen je zo snel mogelijk.
Medicijnschema in een andere tijdzone
Let hierop als je een verdere reis gaat maken. Bij veel medicijnen is het belangrijk dat je deze iedere dag op hetzelfde tijdstip inneemt. Overleg met jouw arts hoe je kunt aanpakken in een andere tijdzone. Maak samen een nieuw tijdschema. Gebruik onze app voor de handige medicijnwekkers!
Originele verpakking
Neem je medicijnen mee in de originele verpakking. Zo kun je namelijk aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan, mocht dat gevraagd worden bij de douane.
Medicijnpaspoort
Neem een medicijnpaspoort mee op reis. Dat is handig als je onverhoopt naar de apotheek of dokter moet. Een medicijnpaspoort of een medicatieoverzicht kun je eenvoudig opvragen bij de apotheek.
Als je naalden en spuiten meeneemt, is het goed om even te controleren of deze ook op het paspoort staan. Hierdoor voorkom je dat de douane denkt dat je hele andere dingen van plan bent met dit scherpe voorwerp.
Houdbaarheidsdatum
Controleer ruim voordat je op vakantie gaat of je medicijnen over de datum zijn en bestel zo nodig nieuwe. De houdbaarheidsdatum is te vinden op de originele verpakking van het medicijn.
Gekoelde medicijnen
Gebruik je medicijnen die gekoeld bewaard moeten worden? Zorg dan dat je deze niet eerder dan nodig uit de koelkast haalt. Zo blijven ze zo lang mogelijk koud. Neem de medicijnen mee in een koeltasje. Belangrijk: neem ook nu de originele verpakking mee. In het koeltasje kun je eventueel een koelelement doen. Dit is voor reizen van een paar uur goed te doen en kan er niets gebeuren met jouw medicijn. Ga je langer reizen? Raadpleeg dan je apotheker. Deze kan jou een passend advies geven.
Bewaar je medicijnen in je handbagage
Mocht jouw tas bijvoorbeeld niet of niet op tijd aankomen, dan heb je toch je medicijnen bij de hand. Bovendien kan het vriezen in het bagageruim, dat is niet de beste temperatuur om medicijnen te bewaren.
Zonnebrand
Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Zorg er dan voor dat je jezelf hiervoor goed beschermt met een goede zonnebrand. Weet je niet zeker of dit het geval is? Bekijk de bijsluiter, of vraag advies bij je arts.
Opiumwet-medicijnen meenemen over de grens
Sommige medicijnen mag je niet zomaar meenemen over de grens. Het vervoeren van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zonder officiële verklaring, is namelijk strafbaar.
Kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen, sterke pijnstillers en ADHD-middelen vallen bijvoorbeeld onder de Opiumwet. Veel gebruikte medicijnen zijn: oxazepam, oxycodon, temazepam, dexamfetamine, methylfenidaat, diazepam, zolpidem, lorazepam, fentanyl en codeïne met paracetamol.
In zeer uitzonderlijke gevallen mag je ook medicijnen (die niet onder de Opiumwet vallen), niet zomaar meenemen over de grens. Dan moet je je Nederlandse verklaring laten ‘legaliseren’.
Verklaring Opiumwet medicijnen meenemen over de grens
Valt je reisbestemming binnen het Schengengebied? Dan heb je voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen een ‘Schengenverklaring’ nodig. Deze verklaring kun je zelf aanvragen via de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK). Ga je buiten het Schengengebied op vakantie? Dan moet je een medische verklaring aanvragen, dat kan ook via het CAK. Start je aanvraagproces op tijd, dit kan soms tot wel 4 weken duren.
Een goed gevulde reisapotheek
- Zonnebrand en aftersun
- Paracetamol (tegen pijn)
- DEET (tegen insectenbeten)
- EHBO-kit voor op reis
- Ontsmettingsmiddel (om kleine wondjes te ontsmetten)
- ORS (om uitdroging te voorkomen)
- Loperamide (tegen diarree)