Mag je medicijnen gebruiken als je borstvoeding geeft? Dat hangt ervan af. Bepaalde medicijnen komen namelijk in de moedermelk terecht. Dit kan schadelijk zijn voor het kind, afhankelijk van het soort medicijn en de hoeveelheid van het middel. Goed dus, dat je hier wat meer informatie vindt over medicijnen en borstvoeding.
Hoe kan medicatie in moedermelk mijn baby schaden?
Geneesmiddelen die de moeder in het bloed heeft komen vaak ook voor in haar moedermelk. Maar de nieren en de lever van een pasgeboren baby werken meestal nog niet zo goed. Dit betekent dat de afbraak van eventuele medicatie in het lichaam van de baby heel langzaam of zelfs niet gaat. De baby raakt dan mogelijk vergiftigd.
Hoe achterhaal ik zelf of mijn medicijn veilig is?
Lees altijd de bijsluiter van je geneesmiddel. Bij de meeste medicijnen staat in de bijsluiter beschreven of je het middel mag gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Hetzelfde geldt als je zwanger bent en medicijnen gebruikt. Of als je zwanger wilt worden en medicatie neemt. Raadpleeg daarom altijd je arts of apotheker zodat je zeker weet dat je ook echt de juiste informatie krijgt.
Mijn geneesmiddel is niet geschikt bij borstvoeding. Wat nu?
Een arts beslist altijd op aandoening en het soort medicatie. Hier zijn dan ook de verschillende mogelijkheden.
- De arts schrijft een alternatief geneesmiddel voor, als dit bestaat. Namelijk een middel dat echt veilig is voor je baby.
- Een arts kan ook adviseren om (bijv. een paar uur) na het innemen van de medicatie te kolven en de door medicijnen aangetaste melk weg te gooien. Mogelijk is de melk later op de dag dan wel veilig genoeg voor de baby.
- Bestaat er geen veilig alternatief product, dan past de arts mogelijk de dosering aan, zodat je baby toch zo min mogelijk van het geneesmiddel binnenkrijgt tijdens de borstvoeding.
- Misschien moet je even stoppen met je medicatie.
Hoelang blijft medicatie in borstvoeding?
Hoelang medicatie in borstvoeding blijft, verschilt vaak per medicijn. De vraag vooraf blijft namelijk: kan een bepaald medicijn overgaan in de moedermelk? Zo ja, hoeveel daarvan komt door? En hoe snel breekt het lichaam van de moeder of de baby zelf een medicijn af zodanig dat het kind geen schade van het middel ondervindt? Ook hier geldt: overleg altijd met een medisch expert.
Kan ik paracetamol gebruiken tijdens de borstvoeding?
Je kunt paracetamol gebruiken tijdens de borstvoeding. Let wel goed op de maximale dosering en gebruik het niet langer dan vijf dagen achter elkaar. Het beste is om paracetamol zo min mogelijk te gebruiken. Twijfel je over het gebruik of denk je langer paracetamol nodig te hebben? Overleg dan even met je apotheker of arts.
Hoe weet ik of mijn baby last heeft van medicatie in borstvoeding?
Afhankelijk van het medicijn kan een baby suf worden, overgeven, diarree krijgen en/of allergische symptomen vertonen. Let daarom heel goed op je kind na het geven van borstvoeding. Treden genoemde symptomen op of merk je iets anders op dat ongebruikelijk is bij je baby? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.
Medicijnen en borstvoeding? De MedApp apotheek let erop!
Het gebruik van medicijnen als je borstvoeding geeft: daar moet je nooit te licht over denken. Twijfel daarom niet om contact op te nemen met je apotheek als je vragen hebt over je medicatie. Nog geen klant van de MedApp apotheek? Bekijk meer over onze service en maak ook gebruik van onze handige gratis app!