sterrenrating-2

Kennisbank

Man houdt een rood lintje vast: het symbool van hiv-aids

Hiv, ook wel humaan immunodeficiëntievirus, is een virus dat het afweersysteem verzwakt. Hiv valt onder de SOA’s (seksueel overdraagbare aandoening). Als de hiv-infectie niet behandeld wordt, kun je aids krijgen. Dat betekent dat je afweersysteem zo verzwakt is, dat je lichaam niet meer beschermd is tegen andere infecties. Daarom is het opsporen en behandelen van hiv erg belangrijk.

Testen op hiv

Je kunt je laten testen op hiv. Als je het risico gelopen hebt op hiv of als je symptomen hebt die bij een hiv-infectie passen, moet je een test doen. Neem hiervoor contact op met je huisarts of de GGD. Let extra goed op, je kunt misschien anderen besmetten.

Besmetting met hiv

Hiv wordt meestal overgedragen door seks, maar het virus wordt ook door bloedcontact overgedragen. Het virus bevindt zich in vaginale afscheiding, bloed, moedermelk en sperma. Via de slijmvliezen van de anus, penis, wondjes, mond en de vagina kan het virus binnendringen. In lage inkomenslanden kunnen orgaantransplantaties en bloedtransfusies ook zorgen voor het overdragen van een hiv-infectie.

Wat is onveilig seksueel contact?

  • Orale seks, waarbij bloed of sperma in de mond terecht komt
  • Vaginale seks zonder condoom
  • Anale seks zonder condoom
  • Seksspeeltjes die door meerdere personen gebruikt worden

Andere manieren om besmet te raken

Hiv-besmetting via naalden

Gebruikte naalden en spuiten kunnen bloedresten bevatten. Drugsgebruikers die recent gebruikte naalden en spuiten delen, kunnen op deze manier elkaar besmetten met hiv.

Hiv-positieve moeder

Tijdens de zwangerschap, bevalling of het geven van borstvoeding kan een hiv-positieve moeder hiv overdragen op de baby. Bij het gebruik van medicijnen is de kans nog maar minder dan 1% dat de baby geïnfecteerd wordt.

Hiv bij mannen

In Nederland lopen mannen die seks hebben (zonder condoom) met mannen het meeste risico om een hiv-infectie op te lopen. Hiv wordt namelijk sneller overgedragen bij anale seks dan bij vaginale seks. Bij anale seks ontstaan kleine wondjes in het slijmvlies van de aars, waardoor het virus makkelijk het lichaam binnendringt. 

Gebruik ook bij orale seks een condoom.

Hiv bij vrouwen

Zwanger worden

Door veel onderzoek en de juiste medicijnen is het mogelijk om als hiv-positieve vrouw een kindje zonder hiv te krijgen. Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk dat je jouw zwangerschapswens bespreekt met je internist. Deze wijzigt waar nodig je behandeling, want niet alle hiv-remmers zijn geschikt voor zwangere vrouwen.

Na de bevalling

Na de bevalling wordt de baby direct op hiv getest en jouw arts schrijft de baby voor de eerste paar weken hiv-remmers voor. Na ongeveer een half jaar wordt de baby nogmaals getest. Als deze test negatief is, kun je ervan uitgaan dat je baby geen hiv heeft.

Borstvoeding

Je kunt kiezen voor borstvoeding of kunstvoeding. Aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen bij een hiv-positieve moeder. Het is erg belangrijk dat je je vóór het geven van borstvoeding goed laat informeren door je internist.

Kinderwens

Een man met hiv draagt dit niet over op een baby. Houd wel in de gaten dat de vrouw niet besmet raakt. Zij kan de infectie namelijk wel overdragen op de (ongeboren) baby.

Preventie van hiv

Condooms

Om hiv te voorkomen, is het belangrijk om seks te hebben met een condoom. Dit is waar je op moet letten:

  • Gebruik condooms bij vaginale en anale seks
  • Gebruik condooms ook bij orale seks
  • Controleer altijd de houdbaarheidsdatum
  • Zorg voor de juiste maat – het condoom mag niet te los of te strak zitten
PEP

PEP kun je gebruiken als je risico hebt gelopen op hiv. Bijvoorbeeld als je seks zonder condoom hebt gehad met iemand die hiv-positief is. Of als het condoom gescheurd is.

PEP staat voor post expositie profylaxe. Dit is zijn medicijnen die de kans op een hiv-infectie verkleinen. Je krijgt ze via de spoedeisende hulp, GGD of verpleegkundig specialist. Neem contact op met je huisarts, deze verwijst je naar de juiste arts. Is het weekend of avond? Bel dan de huisartsenpost, want het is belangrijk dat je direct actie onderneemt. 

Gebruik PEP alleen in noodgevallen, het is geen voorbehoedsmiddel.

PrEP

Met PrEP kun je voorkomen dat je een hiv-infectie oploopt. Dit medicijn is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen en geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen op een hiv-besmetting. Bijvoorbeeld als je (seks)partner hiv heeft. Je huisarts schrijft dit voor. PrEP werkt niet tegen andere SOA’s en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Behandelmogelijkheden hiv

De behandeling van hiv is door de jaren heen steeds effectiever geworden. Er zijn medicijnen verkrijgbaar die je nog maar één keer per dag hoeft in te nemen. Van hiv kun je niet genezen. De medicijnen die je krijgt bij een besmetting zorgen ervoor dat je geen aids krijgt van je hiv-infectie én dat je niet meer besmettelijk bent voor anderen. Je moet wel altijd de medicijnen blijven innemen om dit effect vast te houden.

Combinatietherapie

Hiv medicijnen bestaan uit meerdere werkzame stoffen. Jouw arts bepaalt welke combinatie het beste bij jou past. Deze werkzame stoffen (vaak gecombineerd met elkaar in één pil) kunnen worden voorgeschreven:

  • Bictegravir
  • Doravirine
  • Efavirenz
  • Emtricitabine, 
  • Lamivudine
  • Maraviroc
  • Tenofovir
Seks tijdens de behandeling

Als je al een tijdje medicijnen gebruikt en je arts geeft aan dat het virus onder controle is, kun je het virus niet overdragen. Blijf wel je medicijnen altijd volgens het voorschrift van je arts innemen. Wijk je zonder overleg van de medicijnen af? Dan slaat de behandeling niet goed aan en kun je weer besmettelijk worden. Ook is er dan kans op resistentie.

Resistentie

Hiv is een virus. Dit virus kan muteren, waardoor de medicijnen die je gebruikt misschien niet meer aanslaan. Bijvoorbeeld als je een medicijn vergeet. Het virus krijgt dan de ruimte om te vermenigvuldigen en muteren. Daarom is het bij hiv belangrijk dat je altijd je medicijnen op tijd inneemt. Heb je hier moeite mee? Probeer dan eens de medicijnwekker in de app van MedApp.

Stigma, schaamte en discriminatie

Sommige mensen met hiv voelen zich buitengesloten of gediscrimineerd in de samenleving. Want ondanks de juiste medicijnen en het afgenomen besmettingsgevaar, blijft hiv een taboe. En waar bij andere chronische aandoeningen vrij gesproken wordt over de symptomen en medicijnen, is dit bij hiv veel minder het geval. 

Ook bij het vinden van een (seks)partner kunnen de taboes en vooroordelen over hiv een negatieve rol spelen. Als je moeite hebt met het bespreekbaar maken van het feit dat je hiv-positief bent, kun je jouw internist vragen je hierbij te helpen. Indien nodig verwijst deze je door.

Discreet

Privacy is een steeds belangrijker onderwerp. Bij een aandoening als hiv is het ook begrijpelijk dat je dit liever niet met iedereen deelt. MedApp denkt dan graag met je mee. Omdat we een online apotheek zijn, hebben we geen balie waar je over jouw aandoening hoeft te praten. We leveren je medicijnen discreet bij je thuis.

Wat kan MedApp voor me betekenen?

MedApp maakt jouw leven met hiv makkelijker. Dit is wat we voor je doen:

  • Overzicht van je medicijnen

In de app kun je handig en veilig jouw medicijnen invoeren. Zo heb je altijd een handig overzicht van welke medicijnen je wanneer neemt.

  • Medicijnwekkers

Je kunt in de app wekkers instellen. Zo vergeet je nooit jouw medicijnen.

  • Bezorgservice

We bezorgen al je medicijnen gratis thuis. Ook in de avond en bij spoed zelfs binnen een paar uur. PEP-kuur? Een nieuw medicijn? Wij zorgen ervoor dat je dezelfde dag nog kan beginnen.

  • Herhaalrecepten

Je herhaalrecepten vragen we op bij je voorschrijver, zodat jij hier geen omkijken meer naar hebt. Ook voor Opiumwet-recepten (zoals sommige ADHD-medicijnen).

  • Altijd voorraad

We leveren altijd voor drie maanden medicijnen. Zo heb je altijd een medicijnvoorraad in huis en hoef je niet iedere maand naar je apotheek. Handig toch?

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Nieuwe medicijnen kunnen soms even wennen zijn. Als je hulp nodig hebt, of je hebt vragen, helpen we je op weg. We zijn er voor je. 

  • Medicatiebeoordeling

Wij zijn als apotheek verplicht om een medicatiebeoordeling uit te voeren, maar wij gaan net een stapje verder. We kijken hoe je veilig je medicijnen kan innemen en samen bespreken we hoe je dit het beste kunt inpassen in je dagelijks leven. 

  • Samenwerken met andere zorgverleners

We werken samen met jouw andere zorgverleners om jou de beste zorg te bieden.

MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 18:00.