sterrenrating-2

Kennisbank

Medicijnpaspoort

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
Vrouw gaat op vakantie

Een medicijnpaspoort is handig als je medicijnen gebruikt en op reis gaat. En als je medische hulp nodig hebt in het buitenland. Maar wat is dit precies voor document? Wat staat erin en waar vraag je het aan? Lees direct alles over het medicijnpaspoort en ga goed voorbereid op vakantie of op zakenreis.

Wat is een medicijnpaspoort?

Een medicijnpaspoort is een document waar persoonlijke medische informatie in staat. Het wordt ook wel ‘geneesmiddelenpaspoort’ of ‘Europees medisch paspoort’ genoemd. In het paspoort kunnen de volgende gegevens staan.

  • overzicht van alle medicijnen die je gebruikt
  • je bloedgroep
  • je zorgverzekering
  • opsomming van contra-indicaties (een reden waarom je een medicijn niet mag gebruiken)
  • opsomming van relevante medische ingrepen (zoals een maagverkleining)
  • opsomming van overgevoeligheden (bijvoorbeeld allergieën)
  • contactgegevens van je artsen, je familie en/of je vrienden

Wanneer heb je een medicijnpaspoort nodig?

Voor mensen die (regelmatig) op reis gaan met medicijnen, kan een medicijnpaspoort uitkomst bieden. Het document heeft namelijk drie voordelen:

  1. In geval van nood of bij plotselinge klachten kunnen buitenlandse medici je beter helpen. Ze zien namelijk, onder andere, het overzicht van je medicijnen. Die worden niet als merknaam vermeld, maar als werkzame stof.
  2. Het document voorkomt ook dat de douane jouw medicijnen als verboden middelen beschouwen. Maar let op: voor sommige medicijnen heb je wel een speciale verklaring nodig! Hierover lees je verderop meer.
  3. Als je je medicijnen verliest en een apotheek of arts bezoekt, kun je eenvoudig tonen wat je precies nodig hebt.

LET OP: een medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument!

Hoe ziet een medicijnpaspoort eruit?

Het medicijnpaspoort kan als papieren versie worden uitgegeven. Op het boekje staat het symbool van een esculaap (een staf met daaromheen een kronkelende slang). Zo herkennen zorgverleners uit andere landen het beter als een medicatieoverzicht.

Bij MedApp heb je zeker altijd je medicijnen bij de hand. Gebruik bijvoorbeeld onze handige medicijn-app, want die biedt overzicht. Sluit je je aan bij onze apotheek? Wij verstrekken je medicijnpaspoort digitaal of op papier. Bovendien leveren wij je medicijnen gratis en discreet wanneer jou dat uitkomt.

Is een medicijnpaspoort hetzelfde als een medische verklaring?

Een medicijnpaspoort is niet hetzelfde als een medische verklaring. Dit is namelijk het verschil:

  1. Een medicijnpaspoort is niet verplicht om te hebben. Het is vooral een actueel medicatieoverzicht.
  2. Een medische verklaring is altijd verplicht als je naar het buitenland reist met medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Bijvoorbeeld sterke pijnstillers, opiaten (morfine, cannabis) of methylfenidaat (geneesmiddel voor ADHD).

Medische verklaring aanvragen

Het kan zijn dat je een medische verklaring nodig hebt, bijvoorbeeld een Schengenverklaring (voor reizen binnen Schengenlanden). Voor landen die buiten het Verdrag van Schengen vallen, moet je een (Engelstalige) verklaring hebben. Je huisarts moet de verklaring altijd ondertekenen. Ook een stempel is vereist.

Vallen jouw medicijnen onder de Opiumwet? Regel dan zo snel mogelijk de benodigde documenten, namelijk een Schengenverklaring. Die vraag je aan bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor). De verklaring is hoogstens 30 dagen geldig. Ga je langer op reis? Je kunt per medicijn meerdere Schengenverklaringen aanvragen.

Medicijnpaspoort aanvragen

Een medicijnpaspoort aanvragen doe je bij je eigen apotheek, huisarts of ander medisch specialist. Je apotheker zoekt eventueel ook uit of jouw geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen. Zo weet je ook of je nog een speciale verklaring moet regelen.

Wat kost een medicijnpaspoort?

Een medicijnpaspoort is altijd gratis op te vragen. Je kunt een papieren versie opvragen of een online document ontvangen. Gebruik je al de app van MedApp? Hiermee stel je eenvoudig een overzicht op van je medicijnen. Je houdt eenvoudig de voorraad bij en je kunt gebruik maken van handige medicijnwekkers.

Hoelang is een medicijnpaspoort geldig?

Aan dit ‘paspoort’ zit geen geldigheidsduur. Je moet het overzicht wel laten bijwerken als je andere medicatie gaat gebruiken of stopt met bepaalde medicatie. Verwar het paspoort ook niet met de Schengenverklaring, want daar zit wel een geldigheidsdatum op.

Je medicijnen mee op reis? Belangrijke tip!

Bewaar je medicijnen altijd in de originele verpakking als je op reis gaat. Zo voorkom je dat de douane losse pillen voor drugs aanziet. 

Meer tips lezen over reizen met medicijnen?

Neem onze handige vakantiechecklist eens door. En als je toevallig op zoek bent naar een slimme apotheek die al jouw medicatie gratis en op tijd levert, dan ben je hier ook meteen aan het juiste adres. Wij regelen de overstap van je oude apotheek naar onze apotheek. Onze apothekers zorgen daarna voor jouw herhaalrecepten. Meld je vandaag nog aan en maak je leven met medicijnen meteen makkelijker!

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.