Als je een medicijn van je apotheek krijgt, betaal je niet alleen voor het medicijn zelf maar ook voor de kosten van de service. Dit zijn de terhandstellingskosten. We leggen op deze pagina uit hoe de kosten zijn opgebouwd en wanneer je deze betaalt. En wist je trouwens dat wij als MedApp apotheek lagere terhandstellingskosten hebben dan de meeste andere apotheken? Lees snel verder hoe we dat doen.
Wat zijn terhandstellingskosten?
Terhandstellingskosten zijn de kosten die een apotheek rekent voor het klaarmaken, checken en uitgeven van je medicijnen. Het zijn dus eigenlijk de kosten voor de dienstverlening van de apotheek. Hier hoort ook het controleren van je medicatie bij. Zo ontstaat er geen verkeerde combinatie van medicijnen en krijg je de juiste medicijnen mee.
Hoe hoog zijn de terhandstellingskosten?
De hoogte van de terhandstellingskosten is afhankelijk van het soort medicijn dat je gebruikt en van de zorgverzekeraar waar je bij bent aangesloten. Ook de distributievorm van het medicijn (dus hoe het medicijn verstrekt wordt) speelt een rol. Een voorbeeld: de terhandstellingskosten voor een medicijnrol zijn iets hoger dan voor medicijnen die in doosjes worden uitgegeven.
Omdat alle regelingen rondom de medicijnen per persoon kunnen verschillen, is het dus niet mogelijk om hier exacte bedragen weer te geven.
Hoe vaak betaal je terhandstellingskosten?
Je betaalt de kosten iedere keer als je gebruikmaakt van de diensten van je apotheek. Dus altijd als je een medicijn ophaalt, betaal je terhandstellingskosten. Gebruik je herhaalmedicatie? Dan betaal je ook voor iedere keer dat je de medicijnen ophaalt bij de apotheek. Iedereen betaalt dus altijd terhandstellingskosten bij het ontvangen van de medicijnen.
Kosten voor dienstverlening apotheek
Wat houden de kosten voor de dienstverlening nu precies in? Je apotheek doet van alles voordat je je medicijn ontvangt, zoals het bestellen en klaarmaken van je geneesmiddel. Maar ook je medicijndossier controleren en bijwerken en al je vragen beantwoorden bij het uitgeven van je medicijnen.
De apotheker checkt voordat jij het medicijn krijgt:
- wat het voorgeschreven gebruik is, dus wat je arts of specialist op het recept heeft gezet.
- wat de voorgeschreven sterkte is, dus of je bijvoorbeeld een tablet van 5 of 10 mg krijgt.
- en of jij het medicijn veilig kunt gebruiken.
Daarnaast geeft de apotheek:
- advies over je geneesmiddel, waar je dus op moet letten als je het medicijn gebruikt.
- eventueel extra voorlichting, bijvoorbeeld over bijbehorende hulpmiddelen.
Kosten begeleidingsgesprek (bij nieuw geneesmiddel)
Als je een nieuw medicijn hebt, of als het vorige gebruik langer dan een jaar geleden is, krijg je een begeleidingsgesprek. Dit wordt ook wel het eerste uitgiftegesprek genoemd. Dit begeleidingsgesprek is verplicht en wordt gedaan door een apothekersassistent. Je krijgt dan goede uitleg over het gebruik van je medicijn. Maar je leert ook wat de mogelijke bijwerkingen zijn en wat je moet doen als je hiermee te maken krijgt. Heb je extra uitleg nodig, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je apotheek.
Overige eventuele kosten
Soms rekent een apotheek nog extra kosten. Bijvoorbeeld als:
- je het medicijn ’s avonds ophaalt bij de apotheek.
- je het geneesmiddel thuisbezorgd wil hebben.
Worden de terhandstellingskosten vergoed?
Ja, de terhandstellingskosten worden vergoed via je zorgverzekering. Deze zitten in je basisverzekering. Je hebt dus geen aanvullende verzekering nodig. De totale kosten van je geneesmiddel bestaan uit de kosten van het medicijn zelf + de terhandstellingskosten. Deze kosten worden dus vergoed via je verzekering, behalve het eerste stuk eigen risico.
Eigen risico
Het eerste gedeelte van wat je via de zorgverzekering vergoed krijgt, valt onder het eigen risico. Dit geldt voor alles wat via de verzekering wordt vergoed, zoals je behandelingen door specialisten, ziekenhuisopnames, maar ook je medicijnen.
Eigen risico bij chronische medicatie
Als je chronisch medicijnen gebruikt, ben je vaak al redelijk snel door je eigen risico heen. De medicijnkosten die je de rest van het jaar hebt, worden dan dus helemaal vergoed door je verzekeraar. Vandaar dat je je eigen risico altijd zo laag mogelijk moet zetten als je chronische medicijnen hebt.
De MedApp apotheek rekent lagere kosten
Je betaalt bij MedApp ook terhandstellingskosten (ook voor het begeleidingsgesprek), maar die zijn een stuk lager dan bij de meeste apotheken. Dit komt onder andere omdat we niet vanuit een pand in een dure winkelstraat werken. Zo houden we onze kosten al laag. Als online apotheek hoeven we daarom ook minder kosten in rekening te brengen voor het leveren van de medicijnen.
MedApp regelt alles rondom je medicijnen
De MedApp apotheek regelt je recepten bij je huisarts of eventuele specialisten. Heb je een nieuw recept nodig? Dan bellen wij je arts en regelen dit. Maar ook het bezorgen van je medicijnen zit in onze lage terhandstellingskosten.
Bij MedApp heb je:
- lagere kosten voor de dienstverlening van de apotheek,
- geen verborgen extra kosten voor als je je bijvoorbeeld medicijn ’s avonds ontvangt.
Schrijf je ook in bij de MedApp apotheek!
Je mag zelf bepalen via welke apotheek je je medicijnen regelt. Meld je vandaag nog aan en ervaar de voordelen van MedApp.
Wil je meer informatie? Bekijk de pagina over de MedApp apotheek.