Te hoog cholesterol? Het is dan mogelijk dat je medicijnen voorgeschreven krijgt zoals simvastatine. Dit geneesmiddel behoort tot de statinen (de cholesterolsyntheseremmers). Gebruik je dit medicijn en wil je er meer over weten? Hier vind je de belangrijkste informatie.
Wat doet simvastatine?
Simvastatine remt de aanmaak van cholesterol in de lever. Het verlaagt ook het vetgehalte en de cholesterolgehalte in het bloed. Artsen schrijven het voor aan mensen met een te hoog cholesterolgehalte. Ook aan mensen met (een verhoogd risico) op hart- en vaatziekten of diabetes mellitus zal een arts meestal een cholesterolverlager voorschrijven.
Hoe kom je aan hoog cholesterol?
Mogelijk maakt je lichaam van nature te veel cholesterol aan. Het kan ook zo zijn dat je te veel producten eet die vet bevatten. Je kunt ook door beide oorzaken verhoogd cholesterol krijgen.
Gevolgen van hoog cholesterol
Hoog cholesterol kan leiden tot slagaderverkalking. Dit houdt in dat deeltjes cholesterol blijven kleven en/of zich ophopen in de wanden van de slagaders. Dit soort ophopingen worden ook wel ‘plaques’ genoemd. Door deze plaques stromen bloed en zuurstof minder goed door de slagaders en dat kan gevolgen hebben voor ledematen, hart en hersenen.
Slagaderverkalking kan leiden tot:
- een hartinfarct of angina pectoris (pijn op de borst)
- een herseninfarct of beroerte (TIA)
- een vernauwing van de slagaders in de benen
- een vernauwing van de nierslagader
Hoe weet je of er sprake is van hoog cholesterol?
Bij hoog cholesterol heb je geen (acute) klachten, dus het is erg lastig om zelf aan te wijzen dat je er last van hebt. Een infarct of beroerte kan echter, helaas, het eerste fysieke signaal zijn. Als je wilt weten of het cholesterolgehalte te hoog is, dan is bloedonderzoek nodig.
Hoe gebruik je simvastatine?
Simvastatine werkt het beste als je de pillen ’s avonds inneemt, tijdens of na het eten of voor je gaat slapen. Dit omdat de lever ’s nachts meer cholesterol aanmaakt.
Houd je wel aan de dosering die de arts heeft voorgeschreven. Deze staat op het etiket op de verpakking van het geneesmiddel. Een dosering van 10, 20, 40, 60 of 80 mg per dag is mogelijk. Meestal start je met 10 of 20 mg. Of de dosering (later) opgehoogd wordt, hangt af van de behandeling.
Hoe snel werkt simvastatine?
Simvastatine werkt volledig na vier tot zes weken. Hier merk je zelf weinig van. Alleen bloedonderzoek kan aantonen of het geneesmiddel effect heeft.
Hoelang moet je simvastatine gebruiken?
Zodra dit geneesmiddel aanslaat (dat wil zeggen: als het cholesterolgehalte hierdoor verlaagd wordt), dan moet je het de rest van je leven gebruiken. Elke dag simvastatine innemen houdt het risico op hart- en vaatziekten namelijk klein.
Wat als je een dosis vergeten bent?
Als je een dosis simvastatine vergeet, volg dan een van deze instructies op:
- Duurt het nog 8 uur of meer voor je de volgende dosis moet nemen? Neem de vergeten pil dan alsnog in.
- Duurt het minder dan 8 uur voor je de volgende dosis moet nemen? Sla de vergeten pil dan over en volg daarna weer je normale doseringsschema.
Tip! Wil je nooit meer een inname vergeten? Gebruik dan de gratis app van MedApp voor handige medicijnwekkers en nog veel meer handigheden rondom je medicijnen.
Pas op met simvastatine en grapefruit!
Eet geen grapefruit en drink geen grapefruitsap als je simvastatine gebruikt. Grapefruit belemmert namelijk de afbraak van het geneesmiddel en dat betekent dat het effect van het geneesmiddel te sterk wordt. De kans op bijwerkingen wordt dus ook groter.
Bijwerkingen simvastatine
Simvastatine kan verschillende bijwerkingen geven. Vooral als je net met dit medicijn start, kun je last krijgen van:
- hoofdpijn
- duizeligheid
- slapeloosheid
- spierpijn
- maag- en darmklachten (bijv. buikpijn, verstopping of juist diarree, winderigheid)
De volgende bijwerkingen zijn ook mogelijk, maar ze komen zelden voor:
- jeuk, huiduitslag
- haaruitval
- spierzwakte, spierkramp, spierscheuring
- geheugenproblemen
- doof, tintelend gevoel in armen en benen
- bloedafwijkingen (je ziet, bijvoorbeeld, ineens blauwe plekken)
- overgevoeligheid
- psychische klachten (bijvoorbeeld depressie)
- ontstoken lever of alvleesklier
Heb je last van bijwerkingen door simvastatine? Of treden er zelfs ernstige verschijnselen op? Overleg dan zo snel mogelijk met je arts of apotheker. Vraag ook om deskundig advies als er bijwerkingen optreden die niet in bovenstaande lijst staan.
Wisselwerkingen met andere medicijnen
Medicijnen die het effect van simvastatine verlagen
Ook zijn er medicijnen die de werking van simvastatine verminderen. Het gaat hier om medicijnen die deze werkzame stoffen bevatten:
- carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne en primidon (middelen tegen epilepsie)
- dexamethason
- rifabutine en rifampicine
Pas ook op met zelfzorgmiddelen die sint-janskruid bevatten. Als je sint-janskruid gebruikt met simvastatine, dan werkt het geneesmiddel minder goed.
Medicijnen die de bijwerkingen van simvastatine versterken
Ook bestaan medicijnen die de bijwerkingen van simvastatine versterken. Het gaat hier om de volgende soorten geneesmiddelen:
- bepaalde antibiotica (erytromycine, claritromycine en fusidinezuur)
- bepaalde hart-vaatmedicijnen (amiodarom, diltiazem en verapamil)
- andere cholesterolverlagers, zoals gemfibrozil of lomitapide
- bepaalde antischimmelmedicijnen (fluconazol, itraconazol, ketoconazol, posaconazol en voriconazol)
- ciclosporide (een afweeronderdrukkend medicijn)
- colchicine (een medicijn tegen jicht)
- danazol (een antihormoon)
- ticagrelor (een antistollingsmiddel)
Als je dus al andere medicijnen gebruikt, moet je eerst goed overleggen met je arts voor je start met simvastatine. Het is mogelijk dat de arts doseringen aanpast.
Mag je autorijden met dit geneesmiddel?
Simvastatine heeft geen invloed op de rijvaardigheid. Je kunt dus autorijden als je dit geneesmiddel gebruikt.
Mag je alcohol drinken als je simvastatine gebruikt?
Te veel alcohol is niet gunstig voor de lever. Houd het gebruik van alcohol daarom zo beperkt mogelijk: drink maximaal 1 glas per dag en drink minstens twee dagen in week zeker niet.
Mag je alles eten en drinken met dit geneesmiddel?
Zoals eerder aangegeven: grapefruits eten of grapefruitsap drinken is niet aan te raden als je simvastatine gebruikt. Mogelijk volg je (al) een cholesterolverlagend dieet. In dat geval mag je natuurlijk niet alles eten of drinken. Overleg daarom (regelmatig) met je diëtist.
Kinderwens, zwanger of borstvoeding: mag je dan simvastatine gebruiken?
Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je dit medicijn beter niet gebruiken. Er is namelijk nog te weinig bekend over de effecten van dit medicijn op (ongeboren) kinderen.
Mag je zomaar met dit medicijn stoppen?
Je kunt zomaar stoppen met simvastatine. Houd er echter wel rekening mee dat het cholesterolgehalte weer kan stijgen. De kans op hart-en vaatziekten neemt dan ook weer toe. Stop dus alleen als je arts dit goedkeurt.
Onder welke merknamen is simvastatine verkrijgbaar?
Om te beginnen is er merkloze simvastatine. Ook bestaat de combinatie ezetimib (dit is een cholesterolabsorptieremmer) en simvastatine. Verder is simvastatine ook verkrijgbaar onder de merknamen Zocor en Inegy.
Wat zijn soortgelijke medicijnen?
Simvastatine wordt vaak voorgeschreven. Maar er zijn ook andere cholesterolverlagers. Dit zijn:
- Atorvastatine (sterker dan simvastatine)
- Rosuvastatine (sterker dan simvastatine)
- Prevastatine
- Ezetimib (als tweede medicijn, mocht je cholesterolgehalte niet voldoende dalen)
Vergoeden verzekeraars simvastatine?
Simvastatine wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Houd er wel rekening met een eventueel preferentiebeleid van de verzekeringsmaatschappij. Heb je specifieke vragen over de vergoeding van simvastatine of andere medicatie, neem dan contact op met je verzekeraar.
Geen inname meer missen? Meld je aan bij MedApp!
Het is heel belangrijk simvastatine consequent in te nemen om je cholesterolgehalte voldoende omlaag te krijgen. Mis je weleens een inname? Gebruik dan de gratis app van MedApp en stel handige medicijnwekkers in. Kom je soms zelfs medicijnen tekort? Meld je dan ook meteen aan bij de MedApp apotheek. Wij leveren namelijk altijd alle (herhaal)medicatie aan huis: gratis en discreet!