sterrenrating-2

Kennisbank

Terugbetalingsregeling medicijnen

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
man staat aan de toonbank bij de apotheek en krijgt uitleg over de terugbetalingsregeling voor zijn medicijn

Er zijn verschillende medicijnen waar je een eigen bijdrage voor moet betalen. Veel mensen haken daardoor af, omdat ze geen geld hebben om extra kosten voor medicijnen te betalen. Gelukkig bestaat er voor de meeste medicijnen een terugbetaalregeling, zodat je die eigen bijdrage weer terugkrijgt. Hoe dat werkt en hoe je dat regelt leggen we hier uit.

Waarom moet ik bijbetalen voor medicijnen?

Vergelijkbare medicijnen kunnen verschillen qua prijs. De overheid bepaalt daarom per medicijn een maximale vergoeding. Met andere woorden: je verzekeraar vergoedt bij een medicijn een bepaald bedrag en niet verder. Bestaan er van jouw medicijn meerdere medicijnen met dezelfde werkzame stof? Veel zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste variant. Dit noemen we het preferentiebeleid.

Hoe zit het ook alweer met medische noodzaak?

Wil je een andere variant, bijvoorbeeld omdat je overgevoelig bent voor (de hulpstoffen) in het goedkopere medicijn? Dan heb je waarschijnlijk een medische noodzaak. Je huisarts of specialist moet dit aangeven. De kans is dan aanwezig dat je zorgverzekeraar het gewenste medicijn dan wel vergoedt. Check voor de zekerheid altijd even de polisvoorwaarden die bij je zorgverzekering horen.

Hoe zit het ook alweer met de eigen bijdrage?

Is je medicijn duurder dan de maximale vergoeding? Dan moet je het verschil bijbetalen. Deze bijbetaling noem je de eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is maximaal 250 euro per jaar. 

Voor het betalen van een eigen bijdrage voor een geneesmiddel kun je eventueel een aanvullende verzekering afsluiten. De eigen bijdrage wordt dan door de verzekeraar vergoed.

Zorg er wel voor dat je aanvullende verzekering niet hoger is dan alleen de eigen bijdrage. Houd er ook rekening mee dat het niet bij alle verzekeringsmaatschappijen mogelijk is om je aanvullend te verzekeren.

Check dus altijd of er een terugbetalingsregeling mogelijk is!

Voor bepaalde medicijnen betaalt de fabrikant de eigen bijdrage terug. Dit betekent dus dat je onderaan de streep geen eigen bijdrage betaalt. En dit is natuurlijk veel voordeliger dan een extra verzekering afsluiten voor je eigen bijdrage.

Maar dan moet je wel gebruikmaken van deze terugbetaalregeling. Lees meteen verder voor alle informatie over terugbetalingsregelingen!

Hoe werkt de terugbetaalregeling?

Bij sommige medicijnen betaalt de fabrikant de eigen bijdrage dus terug. Dit regelen ze via een externe partij. De twee grootste partijen zijn TBR Nederland (Terugbetaalregeling Nederland) en HEVO Consult.

TBR Nederland verzorgt bijvoorbeeld de terugbetaling van de ADHD-medicatie Elvanse en Intuniv en het diabetes-medicijn Forxiga. HEVO Consult regelt de terugbetaling van onder andere Innohep (medicijn om trombose te voorkomen) en Tentin (dexamfetamine, een ADHD-medicijn).

Heb je een medicijn waar een terugbetaalregeling voor geldt? Dan regel je dit dus bij een van die partijen.

Welke medicijnen worden terugbetaald?

Niet op alle medicijnen geldt een terugbetalingsregeling. Kijk voor het volledige overzicht van de medicijnen op de websites van TBR Nederland en HEVO Consult.

Vraag je terugbetaling vandaag nog aan

Heb je een medicijn waar een terugbetaalregeling voor is? Ga naar de website van de partij die deze terugbetaling regelt.

Maak daar een account aan en volg de stappen. Zorg dat je alle rekeningen/declaraties vanuit je zorgverzekering hebt.

Hoe zit het met de vergoeding voor geregistreerde geneesmiddelen?

Alleen medicijnen die in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan worden meestal vergoed vanuit het basispakket. Voor sommige geneesmiddelen gelden wel extra voorwaarden vanuit de verzekeraar. Een eigen bijdrage betalen is soms ook noodzakelijk.

Op Medicijnkosten.nl staan alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen. Typ de naam van je medicijn in en je ziet de belangrijkste gegevens rondom de vergoeding van dit medicijn. Zo zie je bijvoorbeeld of je het medicijn vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, wat je (eventuele) eigen bijdrage is en het verplichte eigen risico voor dit medicijn.

Hoe zit het met de vergoeding voor ongeregistreerde geneesmiddelen?

Je zorgverzekeraar vergoedt geen medicijn dat niet in Nederland wordt verkocht. Deze medicijnen staan hier dan ook niet geregistreerd. Vergoeding van deze medicijnen is alleen mogelijk als:

  • je een aandoening hebt die in ons land niet te behandelen is. Het gebruik van het niet-geregistreerde medicijn is je enige optie.
  • je aandoening zeldzaam is en in Nederland maar bij 1 op de 150.000 inwoners voorkomt.
  • je geen gelijkwaardig medicijn kunt krijgen dat wel geregistreerd is ons land.

Welke zorgverzekeraar vergoedt alle medicijnen?

Geen enkele verzekeraar vergoedt alle medicijnen. Denk alleen al aan het preferentiebeleid die veel zorgverzekeraars toepassen. Bekijk daarom altijd goed welke verzekering het beste is voor jouw medicijnen. 

Meld je aan bij een apotheek die altijd met je meedenkt!

De MedApp apotheek declareert je medicijnen meteen bij je zorgverzekeraar. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars! Daarnaast bezorgen wij al je medicijnen thuis: gratis, discreet en altijd op tijd. Jouw gemak staat bij ons voorop, zeker als je medicijnen gebruikt voor een chronische aandoening.

Wist je al dat we een gratis app hebben, waarmee je alles rondom je medicijnen regelt?

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 18:00.