Als je op reis gaat met hiv-medicatie, heb je misschien te maken met tijdsverschil. Ontdek hoe je het beste omgaat met tijdsverschillen tijdens vakanties (en hoe dat zit met zomer- en wintertijd).
Kleine tijdsverschillen
Als je binnen Europa blijft, of bijvoorbeeld naar Afrika gaat waar hooguit een paar uur tijdsverschil is, kun je gewoon je normale innameschema volgen.
Grote tijdsverschillen
Bij grote tijdsverschillen is het vaak handig om in het vakantieland dezelfde innamemomenten als in Nederland aan te houden, maar dan in de lokale tijd. Dat betekent dus dat je bij een groot tijdsverschil jouw hiv-medicatie vele uren vroeger of later inneemt. In dit geval moet je je innameschema aanpassen. Het is echter belangrijk om deze aanpassing geleidelijk te doen om complicaties te voorkomen. Bij het verkorten van de tijd tussen je innames, is er weinig risico. Als je geen bijwerkingen ervaart, kun je grotere stappen zetten en snel terugkeren naar je normale schema. Maar als je de tijd tussen innames verlengt, moet je voorzichtiger zijn en kleinere stappen nemen.
Pas je schema (makkelijk) aan via slimme apps
Gelukkig bestaan er slimme apps die je helpen bij het aanpassen van je innameschema. Via bijvoorbeeld de app van MedApp voeg je heel makkelijk je innamemomenten in. Zo vergeet je, ook in het buitenland, nooit meer je hiv-medicatie in te nemen.
Download hier de gratis app en start direct.
De specifieke aanpassingen in je slikschema verschillen per medicijnen, of combinatie van medicatie. Raadpleeg daarom altijd je hiv-consulent of hiv-behandelaar om te bepalen wat het meest geschikt is voor jouw situatie en het specifieke tijdsverschil.