sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Drugs en Chemsex met hiv

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van een persoon op een festival in het 'Drugs en Chemsex met hiv' artikel.

Drugs zijn onder te verdelen in twee categorieën: softdrugs en harddrugs. Onder softdrugs vallen onder andere wiet (marihuana) en hasj. Onder harddrugs vallen amfetamine/speed, cocaïne, XTC/MDMA, GHB, heroïne, lsd en opium. Sommige mensen combineren harddrugs met seks, wat bekend staat als ‘chemsex’. Lees hier meer over hoe drugsgebruik, inclusief chemsex, invloed kan hebben op de hiv-medicatie die je gebruikt en jouw gezondheid.

Chemsex

Veel mensen ervaren dat drugs hen losser en meer ontspannen maken. Het kan je seksdrive vergroten en remmingen verminderen, waardoor je je meer kunt overgeven aan je fantasieën. Maar onthoud dat niet iedereen drugs nodig heeft voor deze effecten, en sommige mensen juist belemmeringen ervaren door het gebruik ervan.

Het gebruik van harddrugs tijdens seks, ook wel bekend als chemsex, komt voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Bepaal voor jezelf of de voordelen en nadelen van drugsgebruik in jouw seksleven tegen elkaar opwegen, en of je tevreden bent met de manier waarop je drugs gebruikt.

Bij chemsex geldt over het algemeen dat matig gebruik een stimulerend effect kan hebben. Maar let op: overmatig gebruik of het combineren van verschillende middelen kan negatieve gevolgen hebben. Hoewel drugsgebruik veel voorkomt in bepaalde kringen, wordt er vaak weinig over gesproken. Gebruikers houden meestal hun mond tegenover niet-gebruikers, en op chemparty’s wordt wel veel gesproken over de plezierige aspecten, maar minder over de risico’s, nadelen en mogelijke gevaren.

Bij MedApp begrijpen we dat het belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn over drugsgebruik en chemsex, net als de mogelijke gevolgen ervan voor je gezondheid en welzijn. We helpen je graag als dat nodig is.

Effecten, interactie en hulp bij verslaving

De interactie tussen drugs en hiv-medicatie is iets waar je op moet letten. Hoewel er in de praktijk enige interactie bekend is tussen hiv-remmers en drugs, is er nog veel onbekend. Dit komt omdat hier weinig onderzoek naar gedaan wordt. Toch kunnen we wel iets zeggen over hiv-medicatie en het gebruik van drugs:

  1. Als je hiv-medicatie neemt met de werkzame stoffen ritonavir of cobicistat, kunnen drugs sterker werken. Dit kan verleidelijk klinken, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Als je deze medicijnen gebruikt, wees dan extra voorzichtig met drugs. Mocht je toch drugs willen gebruiken, begin dan met de laagst mogelijke dosering. Wees je daarnaast bewust van symptomen die horen bij een mogelijke overdosering, zoals: kortademig zijn/hyperventileren, een drukkend gevoel op de borst, braken, gedesoriënteerd zijn, warrig overkomen, bewustzijn verliezen, oververhit of onderkoeld zijn, verzwakte hartslag en/of hallucineren. Stop bij het optreden van deze symptomen met het gebruiken van drugs en schakel medische hulp in.
  2. Sommige hiv-medicijnen, zoals efavirenz, nevirapine of etravirine, kunnen drugs sneller afbreken, waardoor je mogelijk het gewenste effect niet bereikt. Begin ook hier voorzichtig en verhoog de dosis alleen als het nodig is.
  3. Als je regelmatig drugs gebruikt en niet van plan bent te stoppen, kies dan hiv-medicatie die geen interactie heeft met drugs. Enkele voorbeelden hiervan zijn dolutegravir, raltegravir en rilpivirine. Bespreek dit met je hiv-behandelaar, -consulent of -apotheker. Zij kunnen je adviseren welke combinaties geen interactie veroorzaken.

Als je merkt dat je meer drugs gebruikt dan je eigenlijk zou willen, is het belangrijk om te overwegen of je zelfstandig kunt stoppen. Zorg dat je stopt of hulp inschakelt voordat je de controle verliest. Informatie over drugs en verslaving is te vinden bij organisaties zoals Jellinek of GGZ interventie. Je kunt ook je huisarts benaderen om aan te geven dat je wilt stoppen of minderen met drugs. Samen kunnen jullie kijken welke aanpak het beste bij jou past.

Daarnaast zijn er praatgroepen beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam en online. Meer informatie over deze praatgroepen is te vinden op de website chemsex.nl. Als je liever anoniem wilt chatten over chemsex, kun je terecht bij Mainline. De chat is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 11.00 uur en 17.00 uur.

Andere artikelen over het leven met hiv
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.