Het informeren van je sekspartners over je hiv-infectie is belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen. We begrijpen dat het informeren van bedpartners een emotioneel beladen en uitdagende taak is. Met dit artikel willen we je graag een stukje op weg helpen.
Het belang van het informeren
Het informeren van je sekspartners over je hiv-status is misschien lastig, maar wel erg belangrijk. Zij kunnen zich dan laten testen op hiv en tijdig starten met een eventuele behandeling.
Het is in Nederland overigens niet verplicht om sekspartners te informeren, maar we raden dit natuurlijk wel aan. Besef je bijvoorbeeld hoe je het zou vinden als het andersom zou zijn en iemand jou dan niet informeert.
Wie moet je informeren
Informeer de volgende personen over je hiv-infectie:
- Sekspartners van wie je vermoedt dat je het virus hebt gekregen.
- Sekspartners met wie je onbeschermde seks hebt gehad nadat je hiv hebt opgelopen.
- Personen met wie je drugsnaalden of -spuiten hebt gedeeld nadat je hiv hebt opgelopen.
- Als je zeker weet dat ze al hiv hebben en medicatie gebruiken.
- Als je zeker weet dat ze PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) gebruiken.
- Als je altijd seks hebt gehad met een condoom en het condoom niet gescheurd of afgegaan is.
- Als het contact heeft plaatsgevonden voordat je hiv hebt opgelopen.
- Als je seks hebt gehad terwijl je een onderdrukt virus had (wat betekent dat het virus niet detecteerbaar is en niet kan worden overgedragen). Je arts stelt dit vast.
We begrijpen dat dit kan zorgen voor angst, zorgen over mogelijke reacties en dat je behoefte hebt aan ondersteuning. Daarom geven we nu je advies, tips en hulpbronnen om je te hierbij te helpen.
Informeren
Persoonlijk informeren
Er zijn verschillende manieren om je partners persoonlijk te informeren, afhankelijk van de aard van de relatie en je eigen voorkeur. Kies een methode die het beste aanvoelt:
- Face-to-face
Voor vaste partners kun je waarschijnlijk het beste een persoonlijk face-to-face gesprek voeren. - Telefonisch
Voor informele sekspartners kan bellen een effectieve manier zijn om de boodschap over te brengen. - Tekstbericht
Een kort en duidelijk bericht via SMS, WhatsApp of een datingapp kan handig zijn voor het informeren van losse contacten.
Anoniem informeren
Als je je partners liever anoniem wilt informeren, kun je de hulp inschakelen van de GGD in jouw regio of je huisarts. Partnerwaarschuwing.nl is een website voor anonieme partnerinformatie. Je krijgt een code van je (huis)arts waarmee je partners worden geïnformeerd, maar alleen als je daar toestemming voor geeft. Je kunt ook een anoniem e-mailadres of telefoonnummer gebruiken om je hiv-status bekend te maken en je partner(s) vragen om een hiv-test te laten doen.
Hulp bij het vertellen
Het kan moeilijk zijn om je partners te informeren, vooral als je bang bent voor mogelijke reacties of gevolgen. Zoek dan hulp bij een professional. Bespreek je zorgen met een verpleegkundige op de soa-poli, je huisarts of je hiv-behandelaar of -consulent. Het Servicepunt van de Hiv Vereniging biedt ook ondersteuning en advies en is bereikbaar via 020 – 689 25 77 of via servicepunt@hivvereniging.nl.