We snappen dat je je afvraagt of het veilig is om met ADHD-medicatie in Nederland auto te rijden. Goed nieuws! Over het algemeen hebben ADHD-medicijnen geen negatief effect op het rijgedrag. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat je veilig en verantwoord kunt autorijden met ADHD-medicatie.
Veilig autorijden met ADHD-medicatie
Als je ADHD-medicatie gebruikt, zoals modafinil, methylfenidaat of dexamfetamine, kun je veilig autorijden. Het is belangrijk om je wel aan de voorgeschreven dosering te houden en geen last te hebben van bijwerkingen die je rijvaardigheid beïnvloeden.
Dosering en bijwerkingen
Zorg ervoor dat je de juiste dosering van je ADHD-medicatie volgt, zoals voorgeschreven door je behandelaar. Neem je medicatie op de voorgeschreven tijden en wijk niet af van de voorgeschreven dosis. Houd ook rekening met mogelijke bijwerkingen die je rijvaardigheid beïnvloeden. Als je last hebt van bijwerkingen, bespreek dit dan met je behandelaar.
Rijden met verschillende soorten medicatie
Als je meer medicijnen neemt dan alleen je ADHD-medicatie, kan de combinatie van deze medicijnen, of het andere medicijn, wel van invloed zijn op de rijvaardigheid. Bespreek dit met je apotheker.
Nieuwe medicatie en doseringsaanpassingen
Wees alert op bijwerkingen die de rijvaardigheid beïnvloeden, zeker als je net met een nieuw medicijn gestart bent. De eerste paar dagen na het starten van de nieuwe medicatie of een andere dosering van je medicijn, zijn de bijwerkingen het ergst. Dat kan invloed hebben op de rijvaardigheid. We bevelen je dan ook aan om deze paar dagen niet te rijden.
Rijden met dexamfetamine
Dexamfetamine, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor ADHD-behandeling, valt onder de drugswetgeving, omdat het amfetamine bevat. Het gebruik van dexamfetamine is dus in principe verboden in het verkeer, maar er wordt een uitzondering gemaakt voor patiënten met ADHD, narcolepsie en pathologische hypersomnolentie. Zolang je de juiste dosering volgt, rij je veilig met dexamfetamine.
Speekseltest bij dexamfetamine
Ook al kun je met dexamfetamine veilig rijden, er bestaat de mogelijkheid dat je wordt gevraagd om mee te werken aan een speekseltest als de politie vermoedt dat je drugs hebt gebruikt. Aangezien dexamfetamine wordt gedetecteerd als amfetamine, kan de test positief uitvallen. Geef daarom in zo’n geval direct bij de agent aan dat je ADHD-medicatie gebruikt. Na een positieve speekseltest begint de volgende procedure:
- Na de speekseltest krijg je een bloedonderzoek. Geef bij dit onderzoek nogmaals aan dat je dexamfetamine voor ADHD gebruikt.
- Stuur een actueel doktersrecept of medicatieoverzicht naar het Openbaar Ministerie.
- De uitslag van je bloedtest wordt vergeleken met de wat er in je doktersrecept of medicatieoverzicht staat.
- Heb je je aan de voorgeschreven dosis gehouden? Dan leidt dit niet tot vervolging.
Let op!
- Als je dexamfetamine hebt gebruikt in combinatie met drugs of alcohol, kun je alsnog vervolgd worden.
- Als je een te hoge dosering hebt ingenomen en toch bent gaan rijden, kun je ook vervolgd worden.
Rijbewijs behalen met ADHD of ADD
Wil je je rijbewijs halen, maar heb je ADHD of ADD? Dat is meestal geen probleem. Wel moet je bij het CBR een gezondheidsverklaring invullen. Het CBR wil namelijk weten wat er speelt met je gezondheid, inclusief het gebruik van je ADHD-medicatie. Zo kunnen ze goed beoordelen of je geschikt bent om te rijden. Soms moet je nog aanvullende informatie geven, bijvoorbeeld van je dokter. Vul de gezondheidsverklaring eerlijk en precies in, zodat het CBR je aanvraag goed kan behandelen.
Na het invullen van de verklaring kan het CBR je vragen om een medische keuring. Een dokter kijkt dan naar je rijgeschiktheid op basis van de gezondheidsverklaring en extra informatie. Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren en informatie op tijd aanlevert, zodat het proces vlotjes verloopt.
Door de gezondheidsverklaring in te vullen en het hele proces te volgen, zorg je ervoor dat je rijbewijsaanvraag goed en volgens de regels wordt behandeld. Het CBR geeft je de juiste begeleiding en neemt extra maatregelen, zodat je veilig en verantwoord de weg op gaat!
Houd je aan de richtlijnen als je gaat autorijden met ADHD-medicatie
Om veilig te rijden met ADHD-medicijnen, hou je je aan de richtlijnen.
- Bespreek bijwerkingen die je rijvaardigheid beïnvloeden met je apotheker of arts.
- Hou je aan de voorgeschreven dosering.
- Wees je bewust van wat de medicatie met jou doet. Voel je je niet scherp genoeg? Kruip dan niet achter het stuur.
Onthoud dat veiligheid altijd voorop staat op de weg.
Autorijden met ADHD-medicatie in het buitenland
In het buitenland gelden soms andere regels voor het gebruik van ADHD-medicijnen terwijl je autorijdt. Om ervoor te zorgen dat je jouw medicatie veilig kunt meenemen, is het mogelijk dat je een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring moet aanvragen bij het CAK (Centraal Administratie Kantoor).
Welke van deze twee verklaringen je nodig hebt, verschilt per land en de duur van je verblijf. Via de website van het CAK.
Vraag de verklaringen op tijd aan. Het kan soms even duren tot deze binnen zijn. Zo voorkom je onverwachte moeilijkheden en kun je met een gerust hart genieten van je verblijf in het buitenland.
Weet je niet zeker wat de regels zijn in het land van bestemming? Neem dan contact op met de ambassade in het betreffende land.
Lees meer over lokale regels in het buitenland in het artikel Reizen met ADHD-medicatie: Regels en verklaringen in het buitenland.