sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Wat is de ziekte van Crohn?

Pit Janssen | Apotheker

Jonge vrouw met buikkramp drukt handen in haar buik

De ziekte van Crohn is een ‘chronische inflammatoire darmziekte’, ook wel IBD genoemd. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa vallen onder IBD. Bij de ziekte van Crohn verzet je eigen lichaam zich tegen je darmen. Dit zorgt voor ontstekingen die voor kunnen komen van de mond tot de anus. De meest voorkomende plekken zijn de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm. Benieuwd naar de oorzaken, de symptomen en de behandelingsopties? Lees dan snel verder.

Hoe ontstaat de ziekte van Crohn?

De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn weten artsen niet… Het heeft waarschijnlijk te maken met:

  • Een fout in je afweersysteem: je lichaam keert zich tegen je eigen darmen
  • Erfelijkheid: als je een familielid met de ziekte van Crohn hebt is de kans groter dat jij het ook krijgt
  • Stress: bijvoorbeeld door school, een vervelende thuissituatie of weinig rust
  • Ongezond dieet: zoals vet eten, veel alcohol drinken en roken
  • Bacteriën in je darm.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn?

Bij de ziekte van Crohn kun je veel verschillende symptomen ervaren. Van lichte symptomen tot vrij ernstige symptomen. Zo kun je last hebben van:

  • Buikpijn
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Koorts

Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, omdat de ziekte van Crohn beter te behandelen is als je er vroeg bij bent. 

Wanneer moet je contact opnemen met een arts?

Omdat de vroege symptomen van de ziekte van Crohn wel vaker voorkomen bij bijvoorbeeld een griepje, is het vaak lastig om te bepalen wanneer je beter naar de dokter kan gaan. Daardoor wordt dit vaak pas gedaan als de symptomen erger worden. Trek daarom snel aan de bel wanneer deze klachten niet minder worden:

  • Je krijgt steeds meer buikpijn en er zit bloed of slijm bij je poep
  • De diarree stopt niet
  • Je valt steeds meer af
  • Je gewrichten worden dikker en doen pijn
  • Je krijgt ontstekingen op je huid, in je ogen of in je mond

Het is altijd beter om je symptomen even te laten checken bij de dokter wanneer je het niet vertrouwt, dan te wachten tot de klachten veel erger worden.

Hoe ziet een leven na de diagnose eruit?

De diagnose van de ziekte van Crohn wordt meestal gesteld door middel van endoscopie, beeldvorming (met behulp van CT-scans en MRI’s) en onderzoek naar een stukje darmweefsel. Met endoscopie wordt door middel van een buisje met een camera aan het uiteinde naar de binnenkant van je darmen gekeken. In de manier van het vaststellen van de aandoening vind je een van de verschillen tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wanneer is vastgesteld dat je de ziekte van Crohn hebt, heeft dit op verschillende manieren invloed op je dagelijkse leven. 

De ziekte van Crohn is erg onvoorspelbaar. Daardoor zeg je misschien vaker dingen af en ben je minder actief dan je zou willen. Bepaald eten kan je klachten erger maken, dus je moet waarschijnlijk een dieet volgen. Ook zal je regelmatig bij de specialist langs moeten gaan voor controles. Deze aanpassingen kunnen voor stress zorgen. Zoek steun bij familie of vrienden, of ga op zoek naar mensen die hetzelfde meemaken als jij.

De behandelingsopties van de ziekte van Crohn

De behandeling van de ziekte van Crohn is vaak een combinatie van medicijnen, levenstijlaanpassingen zoals een dieet of beweging, en in sommige gevallen een operatie. Hieronder bespreken we de verschillende medicijnen in het kort:

Bijnierschorshormonen

Bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd, zijn medicijnen die helpen om ontstekingen in je lichaam te verminderen. Hierdoor wordt je buikpijn minder en de kans op verdikkingen in je darmen kleiner. Bijnierschorshormonen kunnen op verschillende manieren worden toegediend:

  1. Bijnierschorshormonen in klysma:

Als de ontsteking in het laatste deel van je dikke darm zit, kan je arts overwegen om bijnierschorshormonen in de vorm van een klysma voor te schrijven. Een klysma is een zakje met een buisje waar vloeistof in zit. Dit medicijn wordt rechtstreeks in het uiteinde van de dikke darm gebracht en heeft weinig effect op de rest van je lichaam. Hierdoor is er minder kans op bijwerkingen. Voorbeelden van klysma’s zijn beclomethason, betamethason en budesonide.

  1. Bijnierschorshormonen om in te nemen:

Bijnierschorshormonen in de vorm van tabletten werken in je hele lichaam, inclusief je darmen. Hierdoor heb je meer kans op bijwerkingen als gewichtstoename en een hogere bloeddruk, dan bij het gebruik van klysma’s. Normaal gesproken worden deze medicijnen alleen voorgeschreven als een tijdelijke kuur wanneer de symptomen erger worden. Voorbeelden van in te nemen bijnierschorshormonen zijn dexamethason, prednisolon en prednison.

  1. Bijnierschorshormonen via injectie:

Je arts kan ook bijnierschorshormonen rechtstreeks in je lichaam injecteren. Deze injecties hebben invloed op je hele lichaam, omdat het rechtstreeks in je bloed terechtkomt. Ze worden meestal gebruikt wanneer andere behandelingen niet goed werken. Een voorbeeld van een bijnierschorshormoon dat via een injectie wordt toegediend, is triamcinolonacetonide.

Afweeronderdrukkende medicijnen

Afweeronderdrukkende medicijnen zijn medicijnen die je weerstand met opzet verzwakken. Hierdoor nemen de ontstekingen in je lichaam af, omdat je lichaam dan niet meer tegen je darmen vecht. Deze medicijnen worden alleen voorgeschreven als alle andere medicijnen niet genoeg helpen. Hetduurt  enkele weken tot maanden voordat ze effect hebben. Voorbeelden van afweeronderdrukkende medicijnen zijn methotrexaat en risankizumab. 

Tips van Crohn patiënten

  • Communiceer met je omgeving over wat je wel en niet kan. Dit zorgt voor meer begrip.
  • Download de gratis app van MedApp wanneer je weleens je medicijnen vergeet. Hiermee krijg je altijd op tijd een seintje als het tijd is om jouw (Crohn-)medicijnen in te nemen. Ook weet je met de app altijd hoeveel medicatie je nog in huis hebt én hou je makkelijk je klachten en aanvallen bij. Met Medapp regel je alles rondom je medicijnen.
  • Probeer uit wat wel en niet werkt voor jou. Vermijd bijvoorbeeld bepaald voedsel als jij merkt dat je darmen daar verkeerd op reageren. 
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.