sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Diagnose en medisch onderzoek bij epilepsie

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van onderzoek bij een epilepsie patiënt in het 'Diagnose en medisch onderzoek bij epilepsie' artikel.

Epilepsie is een ingewikkelde aandoening die plotselinge aanvallen veroorzaakt. Een goede diagnose is heel belangrijk voor het krijgen van de beste zorg. Als je huisarts denkt dat je epilepsie hebt, stuurt hij of zij je naar een neuroloog. De neuroloog doet verschillende onderzoeken om zeker te weten dat je epilepsie hebt. Hoe ontdekt de neuroloog of je epilepsie hebt en welke onderzoeken zijn daarvoor nodig? Dat gaan we hier uitleggen.

Het diagnoseproces

Epileptische aanvallen zien er bij verschillende mensen anders uit. Sommigen ervaren schokken, terwijl anderen momenten van verwarring hebben. Het herkennen van deze verschillen is  belangrijk voor een goede diagnose.

Bij je bezoek aan de neuroloog is het belangrijk om duidelijk te vertellen hoe je aanval(len) eruitziet. De neuroloog stelt specifieke vragen over wat je precies voelt of ziet tijdens een aanval, hoe vaak de aanvallen voorkomen, hoe lang ze duren en wat mogelijk de oorzaken zijn. Ook zal hij of zij vragen hoe het met je gezondheid gesteld is en welke medicijnen je slikt.

Kinderen en epilepsie

Een epilepsie diagnose bij kinderen vraagt altijd om extra aandacht. Soms kunnen kinderen moeilijk uitleggen wat er gebeurt tijdens aanvallen. Daarom is samenwerking met ouders en leerkrachten erg belangrijk voor een volledig beeld.

Medische onderzoeksmethoden

Nadat je een gesprek hebt gehad met de neuroloog, zullen er twee belangrijke onderzoeken plaatsvinden: het elektro-encefalogram (EEG) en de magnetische resonantie (MRI). Hiermee kunnen artsen de hersenen bestuderen en eventuele problemen ontdekken die de aanvallen veroorzaken. We leggen deze onderzoeken hieronder verder aan je uit:

Tip 4: Zorg voor een veilig gevoel

Creëer een veilige omgeving thuis en op het werk. Zorg ervoor dat mensen in je omgeving weten hoe ze moeten handelen tijdens een aanval. Wees altijd voorbereid met een noodplan (en noodmedicatie) en deel dit met anderen. Denk ook aan een medische armband waar informatie over jouw epilepsie op staat om hulpverleners snel te informeren. 

EEG

Een EEG (elektro-encefalogram) wordt gebruikt om je hersenactiviteit te meten. Bij dit onderzoek plaatst de neuroloog elektroden (kleine metalen plaatjes) op de hoofdhuid. Het is een veilig en pijnloos onderzoek waarmee de neuroloog abnormale activiteit kan opsporen. Dit onderzoek is heel belangrijk omdat het kan bevestigen dat je epilepsie hebt en het ook het type epilepsie kan vaststellen. In sommige gevallen hebben mensen met epilepsie toch een EEG waar niks geks op te zien is, dan is er extra onderzoek nodig.

MRI

Om de oorzaak van je epileptische aanvallen te vinden is meestal een beeldvormend onderzoek nodig. Dat gebeurt vaak met een MRI-scan. Deze onderzoeken zijn pijnloos en zonder gevaar, en worden door een radioloog uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek wordt er een aantal foto’s van je hersenen gemaakt, die door de computer in kaart gebracht worden. Vanuit deze foto’s kan de arts mogelijke oorzaken van de epilepsie vaststellen.

Leven na je diagnose

Na de diagnose komt het moment waarop je leert leven met epilepsie. Er zullen verschillende uitdagingen op je pad komen waardoor de juiste hulp en ondersteuning erg belangrijk is. Bij MedApp begrijpen we de uitdagingen die epilepsie met zich meebrengt. We zijn gespecialiseerd in zorg rondom chronische aandoeningen, zoals epilepsie. Ook hebben we een app waarin je gemakkelijk je medicijnvoorraad bijhoudt, medicijnwekkers instelt en een medisch dagboek bijhoudt om bijvoorbeeld je triggers in op te schrijven. Download de app en ervaar alle voordelen zelf!

MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.