sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

ADHD-medicatie: Effecten en soorten

Pit Janssen | Apotheker

Een afbeelding van iemand zijn ADHD-medicatie gaat innemen in het 'ADHD-medicatie: Effecten en soorten' artikel.

Ben je op zoek naar informatie over ADHD-medicatie? In dit artikel gaan we dieper in op verschillende soorten ADHD-medicatie, inclusief de effecten. Lees verder om meer te weten te komen over ADHD-medicatie en hoe dit helpt bij jouw symptomen en in je dagelijks leven.

Effecten van ADHD-medicatie

ADHD-medicatie heeft verschillende positieve effecten op mensen met ADHD. Het helpt bij het verminderen van hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtsproblemen. Door de juiste medicijnen worden deze symptomen onder controle gehouden. Je kunt je beter concentreren en focussen. Het is goed om te weten dat ADHD-medicijnen op iedereen een andere uitwerking hebben, dus overleg altijd met je arts om te bepalen welke medicijnen voor jou het beste werken.

Soorten ADHD-medicatie

We verdelen de verschillende ADHD-medicatie op in twee categorieën, namelijk stimulerende medicijnen en niet-stimulerende medicijnen.

Stimulerende medicijnen

  • Methylfenidaat
    Methylfenidaat is een veelgebruikt medicijn voor de behandeling van ADHD. Het behoort tot de groep psychostimulantia en verhoogt het dopaminegehalte en noradrenalinegehalte in de hersenen. Methylfenidaat helpt bij het verbeteren van de concentratie, het verminderen van impulsiviteit en hyperactiviteit, en het verminderen van de symptomen van ADHD. Het wordt zowel aan kinderen als volwassenen voorgeschreven.
  • (Lis)Dexamfetamine
    (Lis)Dexamfetamine is een ander type psychostimulant dat wordt gebruikt bij de behandeling van ADHD. Het verhoogt het dopamine- en noradrenalinegehalte in de hersenen, wat zorgt voor minder hyperactiviteit en impulsiviteit. Ook verbetert het de concentratie. Dexamfetamine is een kortwerkende variant, die moet je meerdere keren per dag innemen. Lisdexamfetamine werkt hetzelfde, maar werkt langer dan dexamfetamine. Afhankelijk van jouw behoeften, schrijft je arts één van deze twee medicijnen voor.

Niet-stimulerende medicijnen

  • Atomoxetine
    Atomoxetine is een ander medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van ADHD. Het werkt anders dan andere medicijnen, omdat het de hoeveelheid noradrenaline in de hersenen verhoogt. Noradrenaline helpt bij het reguleren van ons gedrag, zoals aandachtig blijven en niet te druk zijn. Door atomoxetine krijg je meer noradrenaline in de hersenen, waardoor je bent kunt opletten, minder impulsief bent en je je minder drukt voelt. Dit helpt je beter te functioneren en te concentreren.
  • Bupropion
    Bupropion is een medicijn dat oorspronkelijk gebruikt werd als antidepressivum. Tegenwoordig wordt het ook bij ADHD voorgeschreven. Vaak wordt het voorgeschreven aan mensen waarbij andere ADHD-medicatie niet voldoende werkt of dat veel vervelende bijwerkingen geeft. Bupropion verhoogt, net als andere ADHD medicatie, het dopaminegehalte in de hersenen. Hierdoor verminderen de ADHD-klachten.

Dosering en gebruik

De dosering van je ADHD-medicatie wordt bepaald door je psychiater en kan variëren op basis van je behoeften en reactie op de medicatie. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosering en het voorgeschreven gebruiksschema strikt te volgen. Neem contact op met je arts bij vragen over de dosering of het gebruik van ADHD-medicatie.

Bijwerkingen

Het aanpassen van het soort medicijn of het verlagen van de dosering, kan helpen bij bijwerkingen. Stop of wijzig nooit zelf je medicatie. Doe dit in overleg met je arts. 

Eerst moet uitgezocht worden welke medicijnen of een combinatie van medicijnen voor jou het meest geschikt zijn. Dat kan betekenen dat je een paar keer moet veranderen van medicatie. Het duurt ook enige tijd voordat je lichaam reageert op de medicijnen. Al met al betekent dit dat het wel even kan duren voordat de voor jou ideale medicijn(combinatie) gevonden is.

Overleg met een arts

Het is belangrijk om altijd te overleggen met een arts voordat je start met ADHD-medicatie of wijzigingen aanbrengt in je medicatie. Een psychiater schrijft de juiste medicatie voor op basis van je symptomen, medische geschiedenis en andere relevante factoren. Ook kunnen ze de voortgang evalueren en eventuele bijwerkingen beoordelen.

Andere artikelen over ADHD-zorg
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.

Krijg tot €250 terug voor je ADHD-medicijnen