sterrenrating-2

Kennisbank

Overmatig zweten (hyperhidrose)

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
Alles wat je moet weten over overmatig zweten

Hyperhidrose is een aandoening waarbij je overmatig zweet. Ook zonder dat het warm is of fysieke inspanning, begin je snel en veel te zweten. Dit kan jouw dagelijks leven heel erg beïnvloeden, zowel fysiek als mentaal. Het is dus fijn als hyperhidrose tijdig herkend wordt, maar vooral ook behandeld. Er zijn namelijk best wat behandelingen mogelijk, maar veel mensen weten dit niet. In dit artikel lees je alles over de symptomen en de behandeling van hyperhidrose.

Hoe ontstaat hyperhidrose?

De exacte oorzaak van hyperhidrose is niet altijd duidelijk, maar het is vaak het gevolg van overactieve zweetklieren die reageren op prikkels zoals emoties, stress of warmte. Erfelijkheid speelt ook een rol bij het ontstaan van hyperhidrose.

Soms is overmatig zweten een gevolg van medicijngebruik. Bepaalde medicijnen hebben dit namelijk als bijwerking. Bespreek deze bijwerkingen met je arts of apotheker.

Wat zijn de symptomen van hyperhidrose?

Hyperhidrose kan verschillende symptomen hebben, afhankelijk van de ernst en de oorzaak. Dit zijn veelvoorkomende symptomen van hyperhidrose:

Overmatig zweten

Mensen met hyperhidrose zweten overmatig, ook als de omgevingstemperatuur laag  is of als ze niet actief zijn. De meestvoorkomende plekken waar mensen overmatig zweten zijn de handen, voeten, oksels en het hoofd.

Zichtbaar zweten

Het zweet is zo overvloedig dat het door kleding heen te zien is, wat sociale ongemakken met zich meebrengt.

Zweetgeur

Hoewel zweet op zichzelf geurloos is, leidt overmatig zweten tot de groei van bacteriën op de huid, wat resulteert in een onaangename geur.

Huidirritatie

Als de huid constant vochtig is, kan dat zorgen voor irritaties. Dat herken je aan roodheid, jeuk of infecties, vooral in huidplooien.

Heb jij last van overmatig zweten? Check het zelf!

  • Ik draag donkere kleding om zweetplekken te verbergen
  • Ik vermijd (sociale) activiteiten, waarbij ik verwacht te gaan zweten
  • Ik gebruik meerdere keren per dag deodorant
  • Ik verwissel een paar keer per dag mijn schoenen, sokken of shirt
  • Ik zweet zelfs als het vriest
  • Ik schaam me omdat ik zo veel zweet
Herken jij je in meerdere van deze situaties? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Misschien heb je namelijk last van de aandoening hyperhidrose. Deze aandoening is goed te behandelen en er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Het kan spannend of ongemakkelijk zijn om hierover te praten, ook met je huisarts. Maar je bent echt niet de enige met deze klachten. Lees de ervaringen van andere mensen op allesoverhyperhidrose.nl.
Statistieken over zweten

* Referenties staan onderaan de pagina

Hoe wordt hyperhidrose behandeld?

De eerste, misschien wel moeilijkste stap, is naar de huisarts gaan. Maar dit is ook de belangrijkste stap. Tot wel 80% van de mensen met hyperhidrose heeft last van een verminderde kwaliteit van leven. Én wel een half miljoen mensen hebben het. 

Als je dat eenmaal hebt gedaan, gaan jullie samen kijken naar een behandeling. Er is veel mogelijk! De behandeling van hyperhidrose begint vaak met crèmes en deodorant. Als dat niet voldoende werkt, zijn er meer opties om het zweten tegen te gaan. Bijvoorbeeld:

Crèmes en deodorants

Vooral deodorants en crèmes met een hoog aluminiumchloridegehalte zorgen voor minder zweetproductie. Sommige behandelingen van hyperhidrose zijn vrij intensief. Er is tegenwoordig een nieuw middel op de markt, namelijk Axhidrox. Het wordt gebruikt bij het overmatig zweten van de oksels, maar in de toekomst misschien ook voor handen en voeten. Axhidrox breng je aan op de oksels. De werkzame stof, glycopyrroniumbromide, zorgt ervoor dat de zweetklieren minder zweet aanmaken. Wil je meer weten over dit nieuwe medicijn? Lees dan verder op de website van WillPharma, de fabrikant van Axhidrox.

Medicijnen

Je arts kan medicijnen voorschrijven om te zorgen dat je minder zweet. Oxybutynine is een van de bekendste medicijnen tegen overmatig zweten. 

Botox-injecties

Injecties om te voorkomen dat je zenuwen signalen sturen naar de zweetklieren, waardoor je minder zweet.

Iontoforese

Dit wordt vooral bij zwetende handen, voeten en hoofd gebruikt. Het is een behandeling waarbij je arts een kleine elektrische schok door de huid laat gaan, om je zweetklieren tijdelijk te laten stoppen met werken.

Operatie

In sommige ernstige gevallen wordt er voor een operatie gekozen. De zenuwen die de zweetklieren aansturen bij de oksels, handen of voeten, worden doorgesneden om de zenuwen die je laten zweten, te stoppen. Dit is een ingrijpende ingreep, dus heeft vaak niet de voorkeur.

Zes leefstijl-tips om zweten te verminderen

Naast medische behandelingen, kun je zelf ook dingen doen om het zweten te verminderen, of in ieder geval niet aan te wakkeren. Deze zes tips zorgen ervoor dat je het zweten niet triggert:

  1. Let op met alcohol drinken. Alcohol zorgt voor een verhoogde lichaamstemperatuur, wat weer zorgt voor extra zweten.
  2. Ook pittig eten en cafeïne verhogen de lichaamstemperatuur. Neem deze producten dus niet, of met mate.
  3. Voorkom overgewicht, of val af.
  4. Draag ademende kleding. 
  5. Let op je algemene lichaamshygiëne. Was je lichaam twee keer per dag met een pH-neutrale zeep en droog je huid daarna goed af.

     

Gebruik jij crèmes of medicijnen tegen hyperhidrose? Wij bezorgen dit gratis bij je thuis en vragen je recepten op bij je arts. Zo regelt de MedApp apotheek alles rondom je medicijnen. Daarnaast werken wij ook samen met Will Pharma, om samen de kennis over hyperhidrose te vergroten en een oplossing te bieden. Wil jij ook een apotheek die met je meedenkt? Schrijf je dan in bij MedApp, dé online apotheek van Nederland.

Referenties infographic

1. https://richtlijnen.nhg.org/behandelrichtlijnen/hyperhidrose#volledige-tekst 2. Amir M, Arish A, Weinstein Y, et al. Impairment in quality of life among patients seeking surgery for hyperhidrosis (excessive sweating): preliminary results. Isr J Psychiatry Relat Sci. 2000;37(1):25-31.3. Elles Boom, student farmakunde; schaamte onderzoek https://willpharma.ac-page.com/de-schaamte-voorbij 4. Bahar, R.; Zhou, P.; Liu, Y.; Huang. The prevalence of anxiety and depression in patients with or without hyperhidrosis (HH). J. Am. Acad. Dermatol. 2016, 75, 1126–1133 5. https://richtlijnen.nhg.org/behandelrichtlijnen/hyperhidrose#volledige-tekst 6. Kamudoni P, Mueller B, Halford J, et al. The impact of hyperhidrosis on patients’ daily life and quality of life: a qualitative investigation. Health Qual Life Outcomes. 2017 Jun 8;15(1):121. 7. https://nvdv.nl/patienten/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/hyperhidrosis 8. https://www.henw.org/artikelen/dokter-ik-zweet-te-veel-hyperhidrose-de-praktijk

MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.