Dit artikel gaat over drugsgebruik bij mensen met ADHD. Laten we beginnen door te zeggen dat we drugsgebruik niet aanmoedigen. Drugsgebruik kan namelijk gevaarlijk zijn bij ADHD, vooral in combinatie met ADHD-medicatie.
Maar we weten ook dat drugsgebruik regelmatig voorkomt, ook bij mensen met ADHD. We vellen geen oordeel. Als je ervoor kiest om drugs te gebruiken, zorg dan dat je goed weet wat je doet. We gevens je in dit artikel belangrijke informatie en tips om zo goed mogelijk met deze drugs in combinatie met ADHD en ADHD-medicatie om te gaan. Wij helpen je doordachte beslissingen te nemen en maken je bewust van de mogelijke risico’s en veiligheidsmaatregelen.
Risicobewustzijn en voorbereiding
Voorzichtigheid is belangrijk
ls je ervoor kiest drugs te gebruiken, wees dan bewust van de mogelijke risico’s. Houd er rekening mee dat drugs de symptomen van ADHD kunnen versterken, emotionele instabiliteit kunnen veroorzaken en de effectiviteit van medicatie verminderen. Daarom is bij drugsgebruik altijd het advies: wees je bewust van drug, set en setting.
- Drug: lees je in over de drug en zorg ervoor dat de kwaliteit van de drug goed is.
- Set: gebruik geen drugs als je niet lekker in je vel zit. Let op je reactie en wees alert op veranderingen in je mentale en fysieke gesteldheid.
- Setting: zorg ervoor dat je gebruikt op een plek waar jij je comfortabel en veilig voelt. Ook hiermee verklein je de kans op een bad trip.
We gaan hier in dit artikel nog dieper op in.
Drug
Let op je dosering
Bij het gebruik van drugs is het essentieel om de dosering onder controle te houden. ADHD-medicatie kan de effecten van bepaalde drugs versterken, waardoor het risico op bijwerkingen toeneemt. Methylfenidaat en (lis)dexamfematine zijn amfetaminen. Efedrine (speed), methamfetamine (crystal meth) en MDMA (XTC) zijn dat ook. Met deze drugs neem je dus in één keer een hoge dosering aan amfetaminen. Daar komt het opgewekte gevoel en het extra uithoudingsvermogen vandaan. Houd de dosering daarom zo laag mogelijk en wees terughoudend met ‘bijnemen’. Houd er rekening mee dat één tot twee uur na het innemen van de drug(s) het effect maximaal is.
Ken je drugs
Informeer jezelf goed over de drugs die je overweegt te gebruiken. Begrijp de specifieke effecten, risico’s en mogelijke bijwerkingen. Verschillende drugs kunnen negatief samengaan met ADHD-medicatie. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren over mogelijke interacties en bijwerkingen. Check betrouwbare bronnen, zoals je arts of apotheker. Check hoe specifieke drugs kunnen reageren met je ADHD-medicatie.
Zorg dat je de kwaliteit en zuiverheid van je drugs weet. Onzuivere stoffen zorgen voor extra risico’s.
Vermijd combinaties met andere stoffen
Vermijd het combineren van drugs met andere stoffen, zoals alcohol, medicijnen of andere drugs. Dit kan zorgen voor onvoorspelbare reacties en verhoogt het risico op schadelijke bijwerkingen.
Bespreek medicijngebruik met je arts
Ondanks het taboe is het belangrijk om openlijk te communiceren met je arts of apotheker over je ADHD-medicatiegebruik en eventueel drugsgebruik. Zij geven je informatie en houden rekening met je specifieke situatie.
Set
Mindset is van belang
De mindset die je het liefst wilt hebben is: ontspannen, een goed humeur, nieuwsgierig, openminded. Let er op dat niet alleen de mindset vlak voor een drugservaring belangrijk is, maar ook die van de afgelopen tijd. Iets waar veel van je aandacht naar toe is gegaan de afgelopen tijd kan opkomen tijdens drugsgebruik. Dit kan een kettingreactie aan heftige emoties veroorzaken. Als dit voorkomt, kun je je het beste niet verzetten tegen deze emoties. In veel gevallen gaat het vanzelf over.
Blijf gehydrateerd en neem voldoende rust
Drugsgebruik kan uitdroging en slaaptekort veroorzaken. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en voldoende rust neemt om te ondersteunen. Het behouden van een gezonde levensstijl is erg belangrijk, zeker als je drugs gebruikt.
ADHD en gevoeligheid voor verslaving rust
Mensen met ADHD hebben vaak een hogere gevoeligheid voor verslaving. Dit betekent dat ze sneller afhankelijk kunnen worden van bepaalde stoffen, waaronder drugs. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze gevoeligheid.
Setting
Zorg voor een veilige omgeving
Als je ervoor kiest drugs te gebruiken, zorg er dan voor dat je in een veilige omgeving bent met mensen die je vertrouwt. Op een festival met harde muziek heb je een heel andere beleving dan thuis op de bank met ontspannende muziek op de achtergrond. Bedenk van tevoren welke omgeving je wilt tijdens je ervaring en kijk of deze past bij het effect van de drug(s) die je gaat nemen.
Zorg voor een sociale omgeving
Zorg ervoor dat je vrienden op de hoogte zijn van je ADHD en begrijpen hoe ze je kunnen ondersteunen tijdens het gebruik van drugs. Het beste is als jij je op je gemak voelt bij de mensen om je heen en ze volledig vertrouwt. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om te trippen in de aanwezigheid van een ‘tripsitter’. Een tripsitter blijft tijdens jouw trip nuchter, zodat jij nergens omkijken naar hebt. Deze persoon zorgt ervoor dat je trip zo positief en veilig mogelijk verloopt.
Alternatieven voor drugsgebruik
Ontdek gezonde coping-mechanismen
In plaats van drugs te gebruiken, zijn er alternatieve manieren om met de uitdagingen van ADHD om te gaan. Denk aan mindfulness-oefeningen, sporten en gezonde levensstijlkeuzes. Deze alternatieven kunnen je helpen om op een veilige en gezonde manier met ADHD om te gaan.
Zoek sociale steun en professionele begeleiding
Het kan helpen om sociale steun te zoeken en professionele begeleiding in te schakelen als je te maken hebt met (overmatig) drugsgebruik in combinatie met ADHD. Praat met vertrouwde vrienden, familieleden of ondersteuningsgroepen die je ondersteunen en begrijpen wat je doormaakt. Daarnaast kan professionele begeleiding van een psycholoog, counselor of verslavingsdeskundige je helpen bij het ontwikkelen van strategieën om drugsgebruik te verminderen of te stoppen.
Deze tips zijn niet bedoeld om drugsgebruik aan te moedigen, maar je te informeren over hoe je op een verstandige en veilige manier met drugs om gaat, mocht je toch beslissen om ze te gebruiken. Het is altijd aan te raden om het gebruik van drugs te bespreken met een professionele zorgverlener en open te zijn over je ADHD-diagnose.