sterrenrating-2

Kennisbank

Hoog cholesterol

Iske

Farmaceutisch contentspecialist
hoog cholesterol

Van een hoog cholesterol merk je vaak niets, maar veroorzaakt op lange termijn wel hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om geen verhoogd cholesterol te krijgen. En om je cholesterol te verlagen als deze te hoog is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een hoog cholesterol.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof in het bloed. Het wordt aangemaakt in de lever en wordt opgenomen uit voedsel. Er is een verschil tussen goed cholesterol en slecht cholesterol. Goed cholesterol is een bouwstof voor je lichaam en helpt bij het vormen van weefsels en de aanmaak van hormonen. Slecht cholesterol blijft aan de binnenkant van je bloedvaten plakken. Dit zorgt voor vernauwingen in je aderen, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Slecht cholesterol wordt ook wel LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïnen) cholesterol genoemd. HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïnen) staat voor goed cholesterol. Het verschil: LDL brengt cholesterol van de lever naar je cellen. HDL brengt cholesterol terug naar de lever, waar het afgebroken wordt tot ontlasting.

Hoe hoog mag je cholesterol zijn?

Cholesterol wordt gemeten met een bloedtest. Hoe hoog het cholesterol is, wordt uitgedrukt in millimol per liter bloed (mmol/l). Het cholesterol in het bloed kan erg wisselen per moment. Daarom is het nodig om meerdere keren bloed te prikken, om een te hoog cholesterolgehalte vast te stellen.

De uitslag kan betekenen:

  • Normaal cholesterol: lager dan 5,0 mmol/l
  • Licht verhoogd cholesterol: tussen 5,0 en 6,4 mmol/l
  • Verhoogd: tussen 6,5 en 7,9 mmol/l
  • Sterk verhoogd: hoger dan 8,0 mmol/l

Wat zijn de symptomen van te hoge cholesterol?

Van een hoog cholesterol merk je heel lang niets. Pas als de vernauwing in de aderen vergevorderd is, krijg je last van klachten. Daarom is het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben en te letten op de hoeveelheid verzadigde vetten die je inneemt. Als je denkt dat je een te hoog cholesterol hebt, kan je dit aangeven bij je huisarts. Je kunt een hoog cholesterol herkennen aan:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
Neem contact op met je huisarts als je één of meer van deze klachten herkent. 

Oorzaken van te hoog cholesterol

Het kan verschillende oorzaken hebben als je te veel van het slechte cholesterol in je bloed hebt. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Erfelijke aanleg
  • Ongezonde voeding
  • Familiaire hypercholesterolemie

Wat is familiaire hypercholesterolemie?

Familiaire hypercholesterolemie staat voor erfelijk hoog cholesterol. Dat betekent dat factoren als voeding, leeftijd en leefstijl (bijna) niet van invloed zijn op de hoge cholesterolwaarden. Dit kan ervoor zorgen dat je soms op jonge leeftijd al te maken krijgt met hart- en vaatziekten.

Wat zijn mogelijke gevolgen van te veel cholesterol?

Te veel cholesterol heeft op korte termijn geen gevolgen, maar op lange termijn wel. Als je cholesterol te lang te hoog is, slippen je aderen dicht. Dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Ook krijg je vaak last van een hoge bloeddruk, omdat de aderen dichtslippen. 

Medicijnen bij verhoogd cholesterol

Er zijn veel medicijnen beschikbaar om je cholesterol te verlagen. Waar je goed op moet letten bij medicijnen voor een hoog cholesterol, is dat deze medicijnen vervelende bijwerkingen kunnen geven. Maar omdat je geen klachten ervaart van een hoog cholesterol, kan het lijken alsof de medicijnen je alleen maar zieker maken.

Toch is het heel belangrijk om je cholesterolverlagende medicijnen goed te blijven gebruiken, om op lange termijn gezondheidsproblemen te voorkomen. Cholesterolverlagers werken namelijk alleen als je ze jarenlang dagelijks gebruikt. Medicijnen die worden voorgeschreven bij een hoog cholesterol:

  • Simvastatine: dit is een lichte cholesterolverlager.
  • Atorvastatine: dit medicijn krijg je als je cholesterol sterk verlaagd moet worden.
  • Rosuvastatine: dit medicijn krijg je als je cholesterol sterk verlaagd moet worden.
  • Pravastatine: als je bovenstaande medicijnen niet mag innemen (door je bestaande medicijncombinatie bijvoorbeeld), krijg je pravastatine voorgeschreven.
  • Ezetimib: als bovenstaande medicijnen het cholesterolgehalte niet voldoende laten dalen, schrijft je arts dit medicijn voor (in combinatie met simvastatine, atorvastatine, rosuvastatine of pravastatine).
Deze medicijnen kunnen ook voorgeschreven worden na een beroerte, diabetes mellitus, angina pectoris, na een hartinfarct en mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Wat kun je nog meer doen? 5 tips voor een gezonde leefstijl

  1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  2. Stop met roken.
  3. Eet gezond en gevarieerd. Kies bijvoorbeeld voor volkoren producten in plaats van ‘gewone’ producten. En je kunt beter verzadigd vet (zo veel mogelijk) vermijden. Onverzadigde vetten zijn, in gepaste hoeveelheid, wel goed voor je.
  4. Voorkom stress en pak de oorzaken van je stress aan.
  5. Streef naar een gezond gewicht. Overgewicht gaat vaak samen met een verhoogd cholesterolgehalte.

Op zoek naar een betrouwbare apotheek voor je medicijnen?

Als je een te hoog cholesterol hebt, dan mag je geen dag zonder medicijnen zitten. Schrijf je daarom in bij de MedApp apotheek! Wij leveren namelijk gratis, op tijd en discreet alle hulpmiddelen en medicijnen. Maak tegelijkertijd gebruik van onze gratis app, want daar vind je veel handige functies in om je leven met medicijnen makkelijker te maken!

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.