Is dit medicijn schadelijk voor mijn ongeboren kind? Als je zwanger bent en medicatie gebruikt, wil je natuurlijk zeker weten dat je medicijnen veilig zijn voor je baby. Je vraagt je mogelijk zelfs af of je nog wel medicijnen mag gebruiken. Terecht dat je deze vragen stelt, want bepaalde medicijnen zijn inderdaad schadelijk voor je ongeboren kindje.
Zijn alle medicijnen schadelijk als je zwanger bent?
Niet alle medicijnen zijn schadelijk als je zwanger bent. Maar het is helaas wel zo dat van veel medicijnen nog niet bekend is of ze schadelijk zijn. Ofwel: de wetenschap kent de effecten van die medicijnen op een zwangerschap nog niet zo goed. Neem daarom geen onverantwoorde besluiten: informeer goed bij je arts of apotheker of je een bepaald middel (nog) mag gebruiken.
Hoe kan een medicijn schadelijk zijn voor mijn baby?
Via de placenta kan een geneesmiddel in het lichaam van je kindje komen. Hoe schadelijk een medicijn dan is, hangt af van welk medicijn het is. Alvast zeker is dat de kans op een afwijking bij een baby in de eerste drie maanden van de zwangerschap het grootst is. In deze periode is het dus zeker extra oppassen met het gebruik van geneesmiddelen. In het ergste geval breekt een geneesmiddel een zwangerschap zelfs af.
Ik heb een chronische ziekte en ik ben zwanger. Hoe zit het met mijn medicatie?
Zomaar stoppen met je medicatie is meestal geen optie. Zeker niet als je, bijvoorbeeld, kampt met epilepsie of diabetes. Bepaalde aandoeningen zijn zelfs erger voor moeder en kind dan het geneesmiddel. Overleg daarom altijd met je arts en/of apotheker over je medicatie.
Wat bepaalt een arts of apotheker voor me?
Het kan zijn dat je door mag gaan met je medicatie. Bijvoorbeeld met een zo laag mogelijke dosering. Het komt soms ook voor dat de specialist een ander middel voorschrijft. Denk aan een middel dat minder of niet schadelijk is voor je kind. Een arts kan ook besluiten dat je (tijdelijk) moet stoppen met je medicatie als je zwanger bent.
Let op: een vervangend middel gebruiken is niet bij alle aandoeningen mogelijk. Het voorschrijven van medicatie is en blijft maatwerk!
Mag ik zelfzorgmedicijnen als ik zwanger ben?
Niet alle zelfzorgmedicijnen zijn geschikt voor gebruik bij zwangerschap. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter. Twijfel je? Vraag aan de drogist, apotheker of arts of een middel wel echt veilig is.
Hoe voorkom ik (eerder) problemen met medicijnen en zwangerschap?
Het beste is om nog voor de verwekking informatie in te winnen over je medicijngebruik. Een arts kan de medicatie dan al zo vroeg mogelijk bijstellen. Artsen schrijven, bijvoorbeeld, soms een wat lagere dosis voor. Belangrijk is dat je je kind zo min mogelijk blootstelt aan potentieel schadelijke en al bewezen schadelijke medicijnen.
Het is ook mogelijk dat je medicijnen hebt gebruikt zonder te weten dat je al zwanger was. Belangrijk is dan dat je vrijwel direct na ontdekking van je zwangerschap een arts en/of apotheker raadpleegt. Hoe eerder een expert jouw situatie beoordeelt, hoe beter.
Ik geef straks borstvoeding. Mag ik dan medicijnen gebruiken?
Bepaalde geneesmiddelen komen in de moedermelk terecht. Of de melk dan jouw kind schaadt? Dit hangt ook af van het soort geneesmiddel en de hoeveelheid van dit middel in de moedermelk. Overleg dus altijd met je arts of apotheker over borstvoeding en medicijnen.