sterrenrating-2

Kennisbank

Medicijnen over datum

Pit Janssen | Apotheker

Medicijnen over datum zijn niet meer te gebruiken. Logisch, zou je zeggen, maar dat beseft niet iedereen. Gebruik jij regelmatig geneesmiddelen en vind je het soms lastig om rekening te houden met de houdbaarheid van medicijnen? Hier vind je de juiste informatie.

Waar vind ik de houdbaarheid van een medicijn?

Op elke medicijnverpakking staat een uiterste houdbaarheidsdatum. Meestal in de vorm van een code, zoals 12/23. Dit betekent dat je een medicijn niet na 31 december 2023 mag gebruiken. Soms staat de datum ook als volgt aangegeven op de verpakking:

  • houdbaar tot
  • niet te gebruiken na
  • ‘exp. dat’ (expiry date)
  • uiterste gebruiksdatum

De uiterste houdbaarheidsdatum vind je overigens ook in de bijsluiter. Het is sowieso belangrijk dat je de bijsluiter leest voordat je een geneesmiddel gebruikt. Hier staan namelijk ook bewaarinstructies in. Volg die goed op, want temperatuur en luchtvochtigheid beïnvloeden ook de houdbaarheid. Sterker nog, de houdbaarheidsdatum geldt alleen als je het geneesmiddel bewaart zoals de bijsluiter adviseert. 

Let ook zeker op de vervaldatum van medicijnen die je niet iedere dag gebruikt, bijvoorbeeld middelen tegen hooikoorts. Want voor je het weet, zijn ze verlopen. 

Hoelang blijft medicatie goed na vervaldatum?

Per soort medicijn verschilt hoe lang je deze moet bewaren. In onderstaand lijstje vind je de maximale houdbaarheid na het openen van een verpakking. Dit per soort medicijn. Goed om alvast te weten: medicijnen die water bevatten bederven altijd het snelst en zijn daarom het kortst houdbaar.

Let op: ga altijd eerst uit van de houdbaarheidsdatum op de verpakking of in de bijsluiter van jouw medicijn!

  • Capsules: een jaar
  • Zalven in een tube: een jaar
  • Zalven in een potje: drie maanden
  • Oordruppels: zes maanden, neusdruppels: drie maanden, oogdruppels een maand
  • Dranken: zes maanden

Is het erg als medicijnen over de datum zijn?

Veel medicijnen zijn niet schadelijk als ze over datum zijn. Ze nemen soms wel in werking af, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat je nieuwe medicijnen bestelt en de oude inlevert. Twijfel je? Neem dan contact op met je apotheker.

Hoe voorkom je inname van verlopen medicijnen? 9 tips

  1. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
  2. Open je een verpakking? Schrijf hierop wanneer je deze hebt geopend.
  3. Gebruik eventueel een pillendoos of een baxterrol.
  4. Is je medicijn troebel, verkleurd of valt het bijna uit elkaar? Gebruik dit medicijn dan niet en raadpleeg direct je apotheek.
  5. Voeg verschillende medicijnen niet samen in 1 verpakking. Bewaar elk medicijn in de eigen verpakking. 
  6. Voeg geen geneesmiddelen samen in 1 verpakking, ook als het om hetzelfde middel gaat. De houdbaarheidsdatum en het batchnummer verschillen immers.
  7. Bewaar je medicijnen zoals staat aangegeven in de bijsluiter.
  8. Sluit na elk gebruik de verpakking goed af. 
  9. Maak hulpstukjes altijd goed schoon. Op een spatel, pipetje of maatbeker ontwikkelen bacteriën zich immers ook.

Wat te doen doen met medicijnen die over datum zijn?

Veel mensen gooien hun verlopen medicijnen bij het gewone huisafval. Maar dit mag niet. Door het toilet spoelen is evenmin een goed idee: medicijnen zijn namelijk chemisch van aard en vervuilen dus het milieu als ze in de riolering terechtkomen.

Lever de geneesmiddelen liever in bij de apotheker. Of breng ze naar de milieustraat. Verwijder wel eerst het etiket met je persoonsgegevens van de verpakking: zo blijft je privacy gewaarborgd. Gebruikte naalden moet je, voor ieders veiligheid, eerst in een naaldenbeker of -container doen. 

Breng je verlopen medicijnen naar de apotheek? De apotheek zorgt ervoor dat je ingeleverde medicijnen bij een partij terechtkomen die ze op een veilige manier vernietigt. Lege verpakkingen van medicijnen (met uitzondering van lege flesjes, die moeten naar de apotheek) mogen wel bij het gewone afval. 

Belangrijk: verwijder je persoonlijke gegevens op de verpakking voordat je je oude medicijnen inlevert bij de apotheek. Zo bescherm je jouw privacy.

Hoe gaat een apotheek om met medicijnen over de datum?

Een apotheek geeft nooit medicijnen uit die over de datum zijn. Om dat ook te waarborgen scant een apotheker altijd een unieke 2D code op het medicijndoosje. In elke 2D code zit de maximale houdbaarheidsdatum verwerkt van een medicijn. Na de scan geeft de computer aan of de apotheker het medicijn mag verstrekken. 

Dankzij de controle met de 2D code is de kans veel kleiner geworden dat je een geneesmiddel meekrijgt dat over de datum is. Bovendien zijn apotheken verplicht om elke drie maanden hun voorraad te tellen. 

Vragen over de houdbaarheid van een medicijn? Raadpleeg je apotheek

Zet je gezondheid niet op het spel: gebruik nooit medicijnen die verlopen zijn. Weet je niet zeker of je een bepaald medicijn nog mag gebruiken? Merk je dat een geneesmiddel een vreemde kleur of consistentie heeft? In geval van twijfel: raadpleeg zo snel mogelijk je apotheek zodat je toch nog op tijd nieuwe medicatie krijgt.

Nog geen klant van de MedApp apotheek? Meld je vandaag aan. Met onze gratis app regel je eenvoudig alles rondom je medicatie. En blijf op de hoogte: volg ons op alle social media!

Gerelateerde artikelen
MedApp apotheek

Ontdek onze

apotheek

Wil je je medicijnen gratis en discreet thuisbezorgd krijgen?

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.