Medicijngebruik kan tijdens de ramadan problemen opleveren voor de gezondheid. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over vasten en medicijngebruik.
Medicijnen aanpassen tijdens de ramadan
Je medicijnen neem je altijd volgens een vast schema in. Soms is dat bij iedere maaltijd, of altijd met water. Tijdens de ramadan kun je die vaste tijdstippen niet altijd aanhouden. Ook kan je lichaam anders reageren op de medicijnen, omdat je anders slaapt en eet.
Je apotheker helpt je om je medicijnen zo goed mogelijk in te nemen tijdens de ramadan. Dit gaat dan vaak om tijdelijke aanpassingen in je schema. Je apotheker kan bijvoorbeeld:
- De dosis van je medicijnen verlagen. Doordat je minder eet, kan een medicijn sterker werken.
- Medicijnen geven die langer werken, zodat je deze nog maar één keer per dag hoeft in te nemen. Er zijn medicijnen verkrijgbaar die de werkzame stof langzaam aan het lichaam afgeven. Dat is tijdens de ramadan beter dan medicijnen die je meerdere keren per dag moet innemen. Dit kan bijvoorbeeld bij sommige pijnstillers en middelen bij epilepsie.
- Adviseren over het moment van inname. Soms hoef je niet meer, minder of andere medicijnen te gebruiken, maar kun je met het aanpassen van de tijden je medicijnen nog steeds goed innemen.
Wat voor jou het beste werkt, hangt af van je medicijnen, je eigen voorkeur en je aandoening. Als je er zelf niet uitkomt, kun je altijd contact opnemen met je apotheker. De apotheker kan jou het beste advies op maat geven. Ook bij gezondheidsklachten tijdens de ramadan moet je contact opnemen met je arts of apotheker.
Niet alle medicijnen verbreken het vasten
Sommige medicijnen breken het vasten niet. Dat zijn:
- Oogdruppels
- Neusspray
- Inhalatiemedicijnen
Ramadan en diabetes
Bij diabetes (suikerziekte) is het heel belangrijk om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Tijdens de ramadan kan dit ontregeld raken, door een veranderd eetpatroon. Heb je diabetes en doe je mee aan de ramadan? Vraag dan je arts of apotheker om advies. Zij kunnen je helpen met:
- Een aangepast innameschema voor tabletten, zodat je geen medicijnen overdag hoeft in te nemen.
- Insuline geven die langer werkt. Dan hoeft je minder vaak insuline te spuiten.
- De dosering insuline aanpassen aan het veranderde eetpatroon.
4 tips om gezondheidsrisico's te verminderen
Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om je medicijngebruik tijdens de ramadan zo goed mogelijk te regelen. Onze 4 tips:
- Stop niet zelf met je medicijnen. Bespreek de mogelijkheden met je arts of apotheker.
- Neem niet alle innamemomenten van je medicijnen in één keer in. Houd je nog steeds aan de innamemomenten die door de arts zijn voorgeschreven (bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds). In één keer al je medicijnen innemen kan ervoor zorgen dat je te hoge doseringen binnenkrijgt, wat weer voor bijwerkingen kan zorgen. Daarnaast raakt je behandeling mogelijk uit balans.
- Sla niet zomaar een dosis over. Als je normaal (een deel van) je medicijnen overdag inneemt, kun je het beste aan je apotheker vragen wanneer je deze dosis kan innemen.
- Controleer in de bijsluiter of je je medicijnen op een lege maag mag innemen. Sommige medicijnen kunnen namelijk beter niet op een lege maag ingenomen worden. Neem bij onduidelijkheden contact op met je apotheker of arts.
Vrijstelling van het vasten
In sommige gevallen kan vasten slecht zijn voor gezondheid en geeft je arts of apotheker het advies niet mee te doen met de ramadan. In de Koran staat dat er uitzonderingen zijn om niet mee te doen aan de ramadan als het vasten slecht is voor de gezondheid. Toch is het voor veel mensen een moeilijk besluit om niet te vasten. Het kan zorgen voor ongemakkelijke situaties waarbij je aan familie, vrienden en collega’s moet uitleggen dat je niet mee kunt doen met de ramadan door je medicijngebruik.
Herken je je hierin? Het kan helpen om een Islam-geleerde of een geliefde te raadplegen en om steun te vragen.