Migraine is veel meer dan alleen hoofdpijn; het is een ingrijpende aandoening die het dagelijks leven van miljoenen mensen over de hele wereld beïnvloedt. Met chronische migraine kunnen migraineaanvallen vaker voorkomen en intenser worden, waardoor het van belang is om effectieve behandelingen te vinden die de levenskwaliteit van mensen met migraine kunnen verbeteren.
Wat is migraine?
Migraine is een neurologische aandoening die bekend staat om hevige hoofdpijn, vaak aan één zijde van het hoofd. Migraine aanvallen gaan gepaard met symptomen als misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, en in sommige gevallen problemen met zicht. Migraine aanvallen kunnen enkele uren tot enkele dagen duren en kunnen het normale dagelijkse leven erg lastig maken.
Welke soorten migraine zijn er?
Er zijn een aantal verschillende typen migraine. De meest voorkomende typen zijn:
- Migraine zonder aura, gekenmerkt door intense hoofdpijn.
- Migraine met aura, waarbij neurologische symptomen zoals visuele verstoringen optreden vóór de hoofdpijn.
- Menstruele migraine, die bij vrouwen optreedt tijdens hun menstruatiecyclus.
Migraine wordt chronisch genoemd als er gedurende drie maanden sprake is van vijftien of meer hoofdpijndagen per maand, waarvan tenminste acht migraine dagen.
Welke migraine-medicijnen zijn er?
Iedereen reageert natuurlijk anders op verschillende medicatie. Om deze reden moet je in het begin vaak verschillende medicijnen proberen om te kijken wat voor jou het beste werkt. Hieronder lees je over de verschillende migraine-medicijnen:
Aanvalsmedicatie
Allereerst zijn er verschillende soorten aanvalsmedicatie. Deze medicatie is speciaal ontwikkeld om de symptomen van een migraineaanval te verlichten zodra deze begint. Een bekend voorbeeld van aanvalsmedicatie is sumatriptan. Dit medicijn valt onder de groep triptanen. Triptanen zijn specifiek ontwikkeld om de symptomen van een migraineaanval te verlichten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook nieuwe medicijnen als lasmiditan en rimegepant, die zich richten op specifieke receptoren in de hersenen om migraine te behandelen.
Preventieve medicatie
Als je chronische migraine hebt, kan preventieve medicatie goed helpen. Botox ken je misschien als cosmetisch middel, maar werkt ook bij migraine. Botox ontspant namelijk de spieren. Dus bij mensen waarbij de migraine uit de nekspieren komt, kan botox veel verlichting geven. Een ander medicijn dat vaak wordt voorgeschreven, is candesartan, dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor de behandeling van een hoge bloeddruk. Dit medicijn helpt om de hoeveelheid en de intensiteit van migraineaanvallen te verminderen.
CGRP-remmers
Een andere medicijngroep die helpt tegen migraine zijn de zogenaamde CGRP-remmers. Deze remmers richten zich op het blokkeren van het eiwit CGRP, een essentieel molecuul in het ontstaan van migraine. Er zijn drie verschillende soorten CGRP-remmers die worden vergoed. Dit zijn erenumab, ook bekend als Aimovig, galcanezumab, ook wel Emgality, en fremanezumab, beter bekend als Ajovy. Deze medicijnen komen in de vorm van een injectie en injecteer je zelf onder de huid.
Migraine-medicatie bestellen
Als je migraine hebt, wil je natuurlijk de juiste medicijnen op tijd krijgen. Gelukkig regelt de MedApp apotheek alles rondom je medicijnen. Wij zijn gespecialiseerd in migraine-medicatie:
- We hebben altijd migraine-medicatie op voorraad, zodat jij nooit zonder medicijnen komt te zitten. We hebben dus een stuk minder leveringsproblemen dan andere apotheken.
- We bezorgen al je medicijnen gratis bij je thuis, ook met spoed. Je hoeft dus nooit meer in de rij te staan bij een apotheek om je medicijnen te halen.
- We hebben een team dat gespecialiseerde kennis heeft over migraine-medicatie. We helpen je met persoonlijk advies.
- En wist je dat MedApp partner is van The Migraine Clinic in Amsterdam? Samen maken we jouw leven met migraine draaglijker.
Met onze gratis app hou je makkelijk je migraineaanvallen bij, bestel je direct je medicijnen en zie je precies wanneer je je medicijnen thuisbezorgd krijgt.
Wil jij dit ook? Meld je vandaag nog aan!