sterrenrating

Kennisbank

Betrouwbare informatie van onze apothekers

Reizen met MS: Handige tips en adviezen

Pit Janssen | Apotheker

Ga je binnenkort op vakantie en heb je MS? Laat MS je niet tegenhouden om nieuwe ervaringen op te doen. Met de juiste voorbereiding kun je nog steeds volop genieten van reizen. Hier vind je handige tips en adviezen die je helpen om je vakantie met MS zo zorgeloos en plezierig mogelijk te maken.

Plan je vakantie vooruit

Iedereen met MS is uniek en heeft andere behoeften. Afhankelijk van jouw energieniveau, mobiliteit en benodigde hulp kunnen er aanpassingen nodig zijn tijdens je vakantie. Soms vereist dit wat extra voorbereiding. Maar laat je niet ontmoedigen, want met de juiste planning en een positieve mindset kun je nog steeds geweldige ervaringen opdoen en prachtige herinneringen maken. 

Het is slim om je vakantie goed te plannen. Denk na over de bestemming, het klimaat, aangepaste verblijven en eventuele medische voorzieningen. Bespreek met je dokter of MS-verpleegkundige of er speciale maatregelen of medicijnen nodig zijn voor je reis. Maak een checklist van wat je moet regelen en inpakken, zodat je niets belangrijks vergeet.

Medicatie meenemen als je gaat reizen met MS

Als je op reis gaat met MS, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn, vooral met betrekking tot je medicatie. Hieronder enkele handige tips en adviezen.

  • Zorg ervoor dat je voldoende medicijnen meeneemt voor de duur van je vakantie, plus wat extra voor het geval van onverwachte vertraging.
  • Houd rekening met de regels en richtlijnen voor het meenemen van medicatie.
  • Als je medicijnen koel bewaard moeten worden, kun je bijvoorbeeld een koeltasje  gebruiken om ze op de juiste temperatuur te houden. Tijdens lange vluchten kun je overwegen om je medicijnen aan het vliegtuigpersoneel te geven, zodat ze in het vliegtuig koel bewaard worden.
  • Vergeet niet om ook een kopie van je recepten en belangrijke medische documenten mee te nemen.

Vaccinaties

Wat betreft vaccinaties, wordt alleen het gele koorts vaccin afgeraden (maar het is niet verboden, overleg dit met je neuroloog). Je kunt ook antimalariamiddelen nemen als je naar bepaalde landen in Afrika of Azië reist. Het is verstandig om ruim van tevoren contact op te nemen met een reisvaccinatiecentrum om te bespreken welke vaccinaties je nodig hebt en om eventuele speciale maatregelen voor mensen met een chronische aandoening zoals MS te bespreken.

Oververhitting

Let op de warmte, want het kan klachten verergeren. Kies voor accommodaties met airconditioning en zorg ervoor dat je niet te lang in de zon blijft. Draag lichte, ademende kleding en gebruik zonbescherming om jezelf te beschermen tegen de zon. Vergeet niet om regelmatig af te koelen met koud water en neem pauzes in schaduwrijke gebieden om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Blijf ook gehydrateerd door voldoende water te drinken, vooral bij warm weer of tijdens fysieke activiteiten.

Pauzes en rust

Neem regelmatig pauzes en rust uit wanneer je dat nodig hebt. Luister naar je lichaam en pas je activiteiten aan op basis van je energieniveau. Plan je dagen zorgvuldig, zodat je voldoende tijd hebt om te ontspannen en op te laden. Vergeet niet om jezelf toe te staan om even helemaal niets te doen en te genieten van de rustige momenten tijdens je vakantie.

Hulp en hulpmiddelen

Zorg ervoor dat je de juiste hulpmiddelen meeneemt om je reis comfortabeler te maken, zoals een wandelstok, rollator of rolstoel, afhankelijk van wat je nodig hebt. Controleer van tevoren of de accommodatie en plaatsen die je wilt bezoeken toegankelijk zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen. Wees niet bang om hulp te vragen als je het nodig hebt. Het kan handig zijn om te leren hoe je in de taal van het land kunt zeggen: ‘Ik heb MS’ of ‘Ik heb hulp nodig’. Lokale mensen en medewerkers in toeristische attracties zijn vaak bereid om te helpen als je vriendelijk om assistentie vraagt. 

Mocht je trouwens thuiszorg ontvangen op je woonadres, dan kun je dit ook regelen op je vakantieadres in Nederland. Informeer bij de verhuurder of zij bekend zijn met de plaatselijke organisatie die thuiszorg verleent. 

Voor hulpmiddelen kun je in Nederland terecht bij thuiszorgwinkels zoals Vegro of Medipoint, waar je bijvoorbeeld een tillift of een anti-decubitusmatras kunt huren. Deze kosten kunnen enkele keren per jaar vergoed worden vanuit de basisverzekering. Ook de WMO vergoedt soms hulpmiddelen bij een chronische aandoening.

Als je tijdens je verblijf in het buitenland een hulpmiddel nodig hebt, kan dit ook vergoed worden vanuit de basisverzekering, maar mogelijk niet volledig. Het is belangrijk om de mogelijkheden bij je eigen zorgverzekeraar te informeren, aangezien er verschillen kunnen zijn tussen verzekeraars. 

En vergeet niet de app van MedApp te gebruiken! Onze handige app helpt je bij het innemen van je medicijnen. Dit is vooral handig op vakantie wanneer je in een ander ritme leeft of te maken hebt met tijdsverschillen. Met de MedApp kun je gemakkelijk je medicatieschema bijhouden en herinneringen instellen, zodat je nooit vergeet je medicatie in te nemen. Het is een handig hulpmiddel om je medicijninname op reis soepel te laten verlopen.

Andere artikelen over het leven met MS
MedApp apotheek

Ervaar onze

apotheek

Schrijf je in bij MedApp, dan helpen we je graag bij alles rondom je medicijnen.

In dit artikel
Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
Hulp nodig?

Ons serviceteam is bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 19:00.