Tecfidera is een medicijn dat ontstekingen in het lichaam tegen gaat. Bijvoorbeeld bij multiple sclerose (MS) en plaque psoriasis. De werkzame stof in dit medicijn heet dimethylfumaraat. Ga je starten met dit medicijn? Of gebruik je het al even? Geen zorgen! Hier lees je alles wat je over Tecfidera moet weten.
Hoe werkt Tecfidera?
Het werkingsmechanisme van Tecfidera is niet helemaal bekend. Wat we wel zeker weten: de stof dimethylfumaraat remt ontstekingen.
Tecfidera bij multiple sclerose
Tecfidera (dimethylfumaraat) wordt voorgeschreven aan mensen met ‘relapsing remitting multiple sclerose’ (RRMS) om het ziekteproces af te remmen. Het is dus een ziekte-onderdrukkend medicijn, geen genezend medicijn. Tecfidera vermindert zowel het aantal schubs, als de ernst ervan.
Tecfidera bij ernstige plaque psoriasis
Tecfidera wordt dus vooral voorgeschreven bij multiple sclerose. Maar het medicijn remt ook de ziekteactiviteit van meer zeldzame aandoeningen, zoals plaque psoriasis. Binnen drie maanden moet Tecfidera aanslaan. Dan mag het voor lange tijd gebruikt worden. Je arts houdt in de gaten of het medicijn aanslaat.
Starten met Tecfidera, hoe gaat dat?
Ga je starten met Tecfidera? Dan doet je arts eerst uitgebreid lichamelijk onderzoek. Dit onderzoek bestaat onder andere uit:
- Bloedonderzoek. De arts meet het aantal witte bloedcellen, door bloed te prikken. Deze cellen nemen namelijk af bij de behandeling met dimethylfumaraat. Dat maakt de kans op ernstige infecties groter.
- Urineonderzoek. Je urine wordt onderzocht op infecties
Omdat de witte bloedcellen afnemen, is het belangrijk om bovenstaande onderzoeken regelmatig uit te laten voeren. Witte bloedcellen ruimen infecties namelijk op en versterken zo je afweersysteem.
Wat moet je doen bij een vergeten dosis?
Of je het medicijn nog mag innemen nadat je het vergeten bent, is afhankelijk van de tijd tussen de innames en hoe vaak je het slikt.
Bij 1 keer per dag (bij het avondeten)
- Je kunt deze inname tot de volgende ochtend alsnog innemen.
- Zorg dat er acht uur tussen deze en de volgende inname zit.
Bij 2 keer per dag ('s morgens en 's avonds)
- Als het nog meer dan vier uur duurt tot de volgende dosis, kun je de vergeten dosis met wat eten alsnog innemen.
- Als de volgende dosis over minder dan vier uur gepland is, sla je deze inname over.
Bij 3 keer per dag ('s morgens, 's middags en 's avonds)
- Als het nog meer dan twee uur duurt tot de volgende dosis, kun je de vergeten dosis met wat eten alsnog innemen.
- Als de volgende dosis over minder dan twee uur gepland is, sla je deze inname over.
Let op! Neem nooit een dubbele dosis om de vorige inname in te halen.
Vergeet je wel vaker medicijnen? Download de app van MedApp, stel handige medicijnwekkers in en vergeet nooit meer je medicijnen in te nemen.
Meest voorkomende bijwerkingen bij Tecfidera
Zoals bij ieder medicijn, krijg je ook bij Tecfidera te maken met bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
- Opvliegers
- Maagdarmklachten (gastro-intestinale bijwerkingen zoals buikpijn, een opgezette buik, diarree en braken)
- Blozen (flushing)
- Hoofdpijn
- Brandend gevoel van het lichaam
- Jeuk
- Vermoeidheid
- Infecties door de afname van witte bloedcellen
- Progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML). Dit is een zeldzame aandoening van het centrale zenuwstelsel, waarbij schade ontstaat aan de beschermlaag van de zenuwbanen. Deze bijwerking is heel zeldzaam, maar wel belangrijk om te noemen door de ernst ervan.
Het wordt aangeraden om Tecfidera met voedsel in te nemen. Dit zorgt ervoor dat je wat minder last hebt van je maag of darmen. Neem bij ernstige bijwerkingen of een ernstige infectie (zoals longontsteking) direct contact op met je arts of apotheker.
Wisselwerkingen (contra-indicaties)
Sommige medicijnen kun je niet tegelijkertijd gebruiken. Dat noemen we een wisselwerking. Dimethylfumaraat heeft ook wisselwerkingen met andere geneesmiddelen en aandoeningen. Het is bijvoorbeeld niet veilig te gebruiken bij een ernstige lever-of nierfunctiestoornis. We raden je dan ook aan om op te passen met de volgende middelen:
- Levende vaccins. Dit zijn vaccins waarin de ziektekiem nog levend (maar erg verzwakt) aanwezig is.
- Fumaarzuurderivaten. Dimethylfumaraat behoort tot deze groep. Om overdosering te voorkomen, mag je geen andere medicijnen uit deze groep gebruiken.
- NSAID’s (bijvoorbeeld ibuprofen)
- Alcohol
De apotheek controleert je medicijnen en aandoeningen altijd op wisselwerkingen. Twijfel je toch? Neem dan contact op met je arts of apotheker.
Tip! Met de handige app van MedApp heb je je bijsluiters altijd bij de hand.
Vergoeding Tecfidera
Tot 1 december 2021 moesten mensen die Tecfidera gebruikten een eigen bijdrage betalen. Deze is komen te vervallen. Je zorgverzekering vergoedt dit medicijn nu volledig. Je betaalt wel je eigen risico.
Tecfidera bij zwangerschap en borstvoeding
Er zijn onvoldoende gegevens beschikbaar over de effecten van dimethylfumaraat op een ongeboren kind en de moeder. Het is daarom altijd belangrijk om contact op te nemen met je behandelend arts als je zwanger bent of zwanger wil worden.
Zwangerschap
Het is niet bekend of Tecfidera slecht is voor een ongeboren baby. Stoppen met Tecfidera kan ook schadelijk zijn voor je baby, omdat de MS dan niet goed behandeld wordt. Overleg daarom met je arts over de voor-en nadelen.
Borstvoeding
Overleg ook met je arts voordat je borstvoeding gaat geven. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het dan schadelijk is.
Thuisbezorging van Tecfidera? Regel het bij MedApp!
Als je Tecfidera gebruikt, dan wil je altijd genoeg voorraad in huis hebben. Bovendien wil je dit geneesmiddel altijd op tijd innemen voor het beste resultaat. Laat de MedApp apotheek je hierbij helpen. Wij bezorgen je medicijnen gratis, op tijd en discreet. Gebruik daarnaast onze gratis app voor:
- Inzicht in je medicijnvoorraad
- Het plaatsen van bestellingen
- Het instellen van handige medicijnwekkers
Kortom, stap over naar onze apotheek en maak je leven met medicijnen een stuk makkelijker!