sterrenrating-2

Kennisbank

complex medicijngebruik kennisbank

ADHD-medicatie: Effecten en soorten

Ben je op zoek naar informatie over ADHD-medicatie? In dit artikel gaan we dieper in op verschillende soorten ADHD-medicatie, inclusief de effecten. Lees verder om meer te weten te komen over ADHD-medicatie en hoe dit helpt bij jouw symptomen en in je dagelijks leven. Effecten van ADHD-medicatie ADHD-medicatie heeft verschillende positieve effecten op mensen met …

ADHD-medicatie: Effecten en soorten Lees meer »

Ajovy (fremanezumab)

Ajovy (fremanezumab) wordt gebruikt bij migraine. Het zorgt ervoor dat je per maand minder dagen last hebt van migraine. Ajovy behoort tot de nieuwe medicijngroep CGRP-remmers. CGRP-remmers worden voorgeschreven bij chronische en episodische migraine. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over Ajovy. Bijwerkingen van Ajovy (fremanezumab) Net als ieder ander …

Ajovy (fremanezumab) Lees meer »

Alles over het hoofdpijndagboek

Migraine kan een uitdaging zijn, maar het bijhouden van een dagboek kan je veel helpen. In dit kennisbank-artikel leggen we je uit wat een hoofdpijndagboek is en hoe het jou ondersteunt bij het begrijpen van en omgaan met migraine. Wat is een hoofdpijndagboek? Een hoofdpijndagboek is een handig hulpmiddel waarmee je belangrijke informatie over je …

Alles over het hoofdpijndagboek Lees meer »

Anticonceptie en hiv-remmers

Als je hiv hebt, is het mogelijk om onder goede begeleiding van een dokter een gezonde baby te krijgen (zie ook het artikel over kinderwens en zwangerschap). Maar als je (nog) geen kinderen wilt en zeker wil weten dat je hiv niet overdraagt, is anticonceptie de oplossing. Condooms voorkomen hiv-overdracht tijdens seks. Het gebruik van …

Anticonceptie en hiv-remmers Lees meer »

Autorijden met ADHD-medicatie

We snappen dat je je afvraagt of het veilig is om met ADHD-medicatie in Nederland auto te rijden. Goed nieuws! Over het algemeen hebben ADHD-medicijnen geen negatief effect op het rijgedrag. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat je veilig en verantwoord kunt autorijden met ADHD-medicatie. …

Autorijden met ADHD-medicatie Lees meer »

Autorijden met migraine

Voor veel mensen is autorijden een dagelijkse bezigheid. Maar wanneer je last hebt van migraine kan autorijden best lastig zijn. Symptomen als enorme hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid maken autorijden voor mensen met migraine een uitdaging. Tijdens migraine-aanvallen wordt het bijvoorbeeld heel moeilijk om je te concentreren en kan je reactietijd slomer …

Autorijden met migraine Lees meer »

Autorijden met MS

Ga je binnenkort je rijbewijs halen of wil je weten hoe het zit met autorijden als je MS hebt? Geen zorgen, we hebben de belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet. Melden bij het CBR Ik wil mijn rijbewijs halen Als je MS hebt en je gaat je rijbewijs halen, moet je dit melden …

Autorijden met MS Lees meer »

Bijwerkingen van hiv-medicatie op korte en lange termijn

Het gebruik van hiv-medicatie kan bijwerkingen met zich meebrengen, op korte als lange termijn. Niet iedereen is zich hiervan bewust. In dit artikel leggen we je uit hoe je bijwerkingen herkent, begrijpt en beheerst. Bijwerkingen hiv-medicatie op korte termijn Bijwerkingen kunnen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van de gebruikte medicatie. Hier zijn veelvoorkomende kortetermijnbijwerkingen: …

Bijwerkingen van hiv-medicatie op korte en lange termijn Lees meer »

Drugs en Chemsex met hiv

Drugs zijn onder te verdelen in twee categorieën: softdrugs en harddrugs. Onder softdrugs vallen onder andere wiet (marihuana) en hasj. Onder harddrugs vallen amfetamine/speed, cocaïne, XTC/MDMA, GHB, heroïne, lsd en opium. Sommige mensen combineren harddrugs met seks, wat bekend staat als ‘chemsex’. Lees hier meer over hoe drugsgebruik, inclusief chemsex, invloed kan hebben op de …

Drugs en Chemsex met hiv Lees meer »

Genezing van hiv

Hiv is een chronische infectieziekte die het immuunsysteem aantast. Hoewel er geen genezing voor hiv bestaat, zijn er wel effectieve behandelingen beschikbaar om het virus onder controle te houden en de gezondheid te behouden. In dit artikel bespreken we hoe het staat met genezing van hiv. Huidige stand van zaken Op dit moment is er …

Genezing van hiv Lees meer »

Het taboe rondom Crohn en colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn twee chronische darmaandoeningen, ook wel bekend onder de verzamelnaam IBD (Inflammatory Bowel Disease). Bij deze aandoeningen ontstaan er ontstekingen in je darmen. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa zijn auto-immuunziektes. Dit betekent dat de ontstekingen ontstaan doordat je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt. Naast dat …

Het taboe rondom Crohn en colitis ulcerosa Lees meer »

Hiv-medicatie en tijdsverschil

Als je op reis gaat met hiv-medicatie, heb je misschien te maken met tijdsverschil. Ontdek hoe je het beste omgaat met tijdsverschillen tijdens vakanties (en hoe dat zit met zomer- en wintertijd). Kleine tijdsverschillen Als je binnen Europa blijft, of bijvoorbeeld naar Afrika gaat waar hooguit een paar uur tijdsverschil is, kun je gewoon je …

Hiv-medicatie en tijdsverschil Lees meer »

Hiv-medicatie in Nederland

Hiv-medicatie speelt een cruciale rol in de behandeling van hiv en er worden voortdurend nieuwe hiv-remmers ontwikkeld. Hoewel de huidige medicatie effectief en veilig is, krijgen sommige mensen last van bijwerkingen. In dat geval kan het een goed idee zijn om over te stappen naar andere medicatie. Er zijn verschillende soorten hiv-remmers en voor iedereen …

Hiv-medicatie in Nederland Lees meer »

Hiv-medicatie meenemen op reis

Als je met hiv op reis gaat, is het extra belangrijk om je goed voor te bereiden vanwege de specifieke zorg en aandacht die je nodig hebt met betrekking tot je hiv-medicatie, tijdzones en het vermijden van situaties waarin je je pillen kwijtraakt. Hier vind je handige tips om ervoor te zorgen dat je reis …

Hiv-medicatie meenemen op reis Lees meer »

Hiv-overdracht en preventie

Hiv is een infectiezeikte die wordt overgedragen van mens op mens. Als je de weet hoe je zorgt dat je hiv niet verder verspreid, bescherm je jezelf en je omgeving. In dit artikel vertellen we je meer over hiv-overdracht, preventie en waar je op moet letten. Functie van hiv-medicatie Hiv wordt op verschillende manieren overgedragen: …

Hiv-overdracht en preventie Lees meer »

Kosten en vergoeding van ADHD-medicatie

Is het voor jou soms ook zo’n doolhof om de juiste informatie over de kosten en vergoeding van ADHD-medicatie te vinden? Dan ben je hier op de juiste plek. In dit artikel geven we een overzicht van de vergoedingen van ADHD-medicijnen. Basisverzekering Het kortwerkende ADHD-medicijn methylfenidaat, zoals Ritalin, wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Iedereen …

Kosten en vergoeding van ADHD-medicatie Lees meer »

Leven met epilepsie: 5 tips

Als je epilepsie hebt, kom je voor heel wat uitdagingen te staan in het dagelijks leven. Zo zijn zelfstandig autorijden en in bad gaan voor iemand met epilepsie niet vanzelfsprekend, en moet je chronisch aan de medicijnen. Gelukkig zijn er heel wat manieren om de uitdagingen die deze aandoening met zich meebrengt draagzamer te maken. …

Leven met epilepsie: 5 tips Lees meer »

Migraine-medicatie

Migraine is veel meer dan alleen hoofdpijn; het is een ingrijpende aandoening die het dagelijks leven van miljoenen mensen over de hele wereld beïnvloedt. Met chronische migraine kunnen migraineaanvallen vaker voorkomen en intenser worden, waardoor het van belang is om effectieve behandelingen te vinden die de levenskwaliteit van mensen met migraine kunnen verbeteren. Wat is …

Migraine-medicatie Lees meer »

Omgaan met Migraine

Migraine is geen gewone hoofdpijn. Het is een ingewikkelde aandoening die jou het dagelijks leven lastiger maakt. Migraine veroorzaakt hevige hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd. Een migraine-aanval gaat vaak samen met symptomen als misselijkheid, gevoeligheid voor fel licht en geluid en soms ook visuele problemen. Er zijn verschillende soorten migraine, zoals chronische …

Omgaan met Migraine Lees meer »

Reizen naar het buitenland met hiv

In de meeste gevallen hoeft hiv geen belemmering te zijn voor reizen. Het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele regels en beperkingen bij (hiv-)medicatie. In dit artikel vind je waardevolle informatie over reizen naar het buitenland met hiv, inclusief inreisbeperkingen en visumaanvragen. Informeer jezelf vooraf Voordat je naar je bestemming …

Reizen naar het buitenland met hiv Lees meer »

Slaapproblemen en ADHD

Slaapproblemen door ADHD kunnen behoorlijk vervelend zijn! Je weet wel, die constante onrust in je hoofd en het gedoe om in slaap te vallen. En laten we die hyperactiviteit en impulsiviteit niet vergeten, die kunnen ’s nachts ook voor de nodige problemen zorgen. In dit artikel gaan we ontdekken waarom slapen voor mensen met ADHD …

Slaapproblemen en ADHD Lees meer »

Sumatriptan

Er zijn een aantal soorten migraine-medicijnen voor verschillende soorten migraine. Sumatriptan valt onder de medicijnengroep ’triptanen’. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de symptomen van een migraineaanval te verminderen. Hoe werkt sumatriptan? Sumatriptan doet een paar slimme dingen om je te helpen bij migraine. Het versmalt de te wijde bloedvaten in je hoofd, kalmeert ontstekingsstoffen, en …

Sumatriptan Lees meer »

Symptomen en kenmerken van psoriasis

Psoriasis is een veelvoorkomende chronische huidaandoening met diverse symptomen en kenmerken. Deze verschillen ook nog eens vaak per persoon. Hieronder geven we je een kort overzicht van de meest voorkomende symptomen: Rode plekken Het meest opvallende symptoom van psoriasis is dat je last van rode, ontstoken plekken op je huid krijgt. Deze plekken verschillen in …

Symptomen en kenmerken van psoriasis Lees meer »

Terugbetaalregeling bij ADHD-medicatie

Als gebruiker van dexamfetamine in Nederland zit je waarschijnlijk met veel vragen over de terugbetaalregeling en vergoedingen voor deze ADHD-medicatie. In dit artikel behandelen we veelgestelde vragen en bieden we antwoorden met betrekking tot de kosten, eigen bijdrage, eigen risico en de specifieke regelingen voor Tentin, Elvanse en Intuniv. Lees verder om meer inzicht te …

Terugbetaalregeling bij ADHD-medicatie Lees meer »

The Migraine Clinic: extra aandacht voor migrainepatiënten

Neuroloog Hans Carpay, oprichter van The Migraine Clinic, begrijpt dat migraine meer is dan alleen hoofdpijn. Het is een ingrijpende aandoening die je leven enorm kan beïnvloeden. Migraine heeft binnen de zorg te weinig prioriteit, terwijl er veel mogelijkheden zijn om het effectief te behandelen. The Migraine Clinic is een gespecialiseerde kliniek die zich richt …

The Migraine Clinic: extra aandacht voor migrainepatiënten Lees meer »

Therapietrouw bij hiv-medicatie

Het dagelijks innemen van hiv-medicatie, ook wel bekend als antiretrovirale therapie (ART), is erg belangrijk voor het onderdrukken van het hiv-virus en het behouden van een goede gezondheid. Zorg er daarom voor dat je je precies aan het medicatieschema houdt, geen dosis overslaat en blijft werken aan therapietrouw. In dit artikel lees je de belangrijke …

Therapietrouw bij hiv-medicatie Lees meer »

Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een vorm van ‘chronische inflammatoire darmaandoening’ (IBD). Zowel colitis ulcerosa als de ziekte van Crohn vallen onder IBD. Bij colitis ulcerosa raakt het laagje cellen aan de binnenkant van je dikke darm ontstoken. Het is een auto-immuunziekte: dit betekent dat je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt. In dit artikel leggen we je …

Wat is colitis ulcerosa? Lees meer »

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een ‘chronische inflammatoire darmziekte’, ook wel IBD genoemd. Zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa vallen onder IBD. Bij de ziekte van Crohn verzet je eigen lichaam zich tegen je darmen. Dit zorgt voor ontstekingen die voor kunnen komen van de mond tot de anus. De meest voorkomende plekken …

Wat is de ziekte van Crohn? Lees meer »

Wat is epilepsie?

Epilepsie is een aandoening waarbij je onverwachte epileptische aanvallen krijgt. Deze aanvallen ontstaan door verstoringen in je hersenen. Het is een soort tijdelijke kortsluiting, waardoor je geen controle meer hebt over je lichaam. Epilepsie uit zich bij iedereen anders, maar wat vaststaat is dat deze aandoening uitdagingen met zich meebrengt. Gelukkig bestaan er goede behandelingen …

Wat is epilepsie? Lees meer »

Wat is migraine?

Migraine is een chronische vorm van extreme hoofdpijn. Vaak voel je deze bonzende pijn aan één kant van je hoofd. Deze aandoening kan verschillende oorzaken hebben en gaat vaak samen met symptomen zoals misselijkheid, overgeven en gevoeligheid voor licht en geluid. Benieuwd naar wat de oorzaken van migraine zijn en, nog belangrijker, welke behandelingen er …

Wat is migraine? Lees meer »

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij je last hebt van dikke, rode vlekken met witte schilfers op verschillende plekken van je lichaam. Deze plekken ontstaan doordat je huidcellen versneld vernieuwd worden. Normaal gesproken duurt het een maand om huidcellen te vernieuwen. Bij psoriasis gebeurt dit binnen een paar dagen. Hierdoor worden de nieuwe huidcellen niet …

Wat is psoriasis? Lees meer »

Download nu de app van MedApp!

Alles voor je medicijnen in één handige app.