sterrenrating-2

Kennisbank

Medicijnen

Antibiotica

Artsen schrijven wel eens antibiotica voor om bacteriële infecties te genezen. Dat roept soms wel vragen op bij mensen die antibiotica gebruiken. Want wat voor soorten antibiotica zijn er? En hoe gebruik je deze middelen op de juiste manier? De MedApp apotheek heeft antwoorden. Wat is antibiotica? Antibiotica zijn medicijnen die een ontsteking door een …

Antibiotica Lees meer »

Bètablokkers

Bètablokkers is de verzamelnaam voor verschillende medicijnen die voorgeschreven worden bij hart- en vaatziekten. Het gebruik van bètablokkers zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt, dus ook je hartslag. Welke soorten bètablokkers zijn er en wat zijn de mogelijke bijwerkingen? In dit artikel lees je alles over deze groep medicijnen. Bètablokkers bij aandoeningen zoals angina pectoris …

Bètablokkers Lees meer »

Biktarvy

Biktarvy remt hiv. Het medicijn valt onder de antiretrovirale middelen, of virusremmers. Een hiv-medicijn bestaat altijd uit meerdere werkzame stoffen en een aantal hulpstoffen. Biktarvy is een combinatiepreparaat van bictegravir, emtricitabine en tenofovir. Het is op recept verkrijgbaar bij de apotheek en je krijgt het voorgeschreven door je internist. Wat is het verschil tussen PEP, …

Biktarvy Lees meer »

Dexamfetamine (bij ADHD)

Wat is dexamfetamine? Dit geneesmiddel wordt voorgeschreven aan kinderen of volwassenen met ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) of aan mensen met narcolepsie. In dit artikel lees je alles over het gebruik van dexamfetamine bij ADHD. Wanneer schrijft een arts dexamfetamine voor? Dexamfetamine wordt voorgeschreven aan kinderen en volwassenen met ADHD. Samen met methylfenidaat (beter bekend …

Dexamfetamine (bij ADHD) Lees meer »

Diuretica (plasmiddelen)

Diuretica zijn plasmiddelen, of specifieker: plaspillen. Ze helpen bij het afvoeren van overtollig vocht in het lichaam. Welke soorten diuretica zijn er, hoe gebruik je ze en wat zijn de mogelijke bijwerkingen? Hier kom je alles te weten over deze groep geneesmiddelen. Wanneer worden diuretica voorgeschreven? Als je te veel vocht vasthoudt, komt er een …

Diuretica (plasmiddelen) Lees meer »

Genvoya

Genvoya remt de groei van het hiv-virus in het lichaam. Je internist schrijft het voor als je besmet bent met het hiv-virus of als je aids hebt. Genvoya is alleen op recept verkrijgbaar. Wil je (alvast) weten hoe dit geneesmiddel precies werkt? Hier staat alle informatie. Wat zit er in dit geneesmiddel? Genvoya bevat emtricitabine …

Genvoya Lees meer »

Interferon

Het medicijn interferon-bèta wordt voorgeschreven bij multiple sclerose (MS). Interferonen zijn natuurlijk voorkomende eiwitten in het lichaam. Interferon valt onder de medicijngroep biologicals. Dit zijn complexe medicijnen, opgebouwd uit natuurlijke eiwitten. In dit artikel leggen we je uit hoe dit medicijn werkt en wat je kunt verwachten als je dit gebruikt. Soorten interferon Je eigen …

Interferon Lees meer »

Levetiracetam

Levetiracetam helpt (ernstige) epileptische aanvallen te voorkomen. Het kalmeert namelijk overprikkelde zenuwcellen in de hersenen. Meer weten over dit geneesmiddel? Je vindt hier alle informatie. Onder welke merknamen is levetiracetam verkrijgbaar? Levetiracetam is verkrijgbaar onder de volgende merknamen: Keppra Kevesy Matever Mensen met epilepsie gebruiken ook wel een merkloze variant van levetiracetam. Gebruik van levetiracetam …

Levetiracetam Lees meer »

Levodopa

Levodopa is een geneesmiddel voor mensen met de ziekte van Parkinson. Het wordt daarnaast voorgeschreven aan mensen die last hebben van rusteloze benen of aan mensen met stofwisselingsziekten. In dit artikel lees je vooral over levodopa voor Parkinson. Waarom levodopa bij Parkinson? Bij de ziekte van Parkinson is er sprake van een tekort aan dopamine …

Levodopa Lees meer »

Methylfenidaat

Dit medicijn wordt voorgeschreven bij ADHD en narcolepsie. Het wordt gebruikt om de aandacht (concentratie) te vergroten en hyperactiviteit te verminderen. Methylfenidaat zorgt er niet voor dat je geneest van je aandoening of klachten. Het onderdrukt de symptomen. Kortwerkend en langwerkend Van dit medicijn zijn er kortwerkende en langwerkende varianten. De kortwerkende methylfenidaat werkt binnen …

Methylfenidaat Lees meer »

Pijnstillers (analgetica)

Pijnstillers (ook wel ‘analgetica’ genoemd) zijn medicijnen om pijn te bestrijden. Welke soorten bestaan en hoe weet je welke je het beste kunt gebruiken? Natuurlijk overleg je altijd eerst met een arts hierover, maar het is goed om alvast te weten wat je wel – en vooral niet – met pijnstillers mag doen. Sommige pijnstillers …

Pijnstillers (analgetica) Lees meer »

Salbutamol

Mensen met een chronische aandoening aan de longen krijgen soms salbutamol voorgeschreven. Op zoek naar informatie over dit geneesmiddel? De MedApp apotheek licht alles graag toe. Wat is salbutamol? Salbutamol is een kortwerkende luchtwegverwijder. Inhaleer je dit middel, dan opent deze tijdelijk de luchtwegen. Je gebruikt salbutamol als je astma of een chronische obstructieve longziekte …

Salbutamol Lees meer »

Simvastatine

Te hoog cholesterol? Het is dan mogelijk dat je medicijnen voorgeschreven krijgt zoals simvastatine. Dit geneesmiddel behoort tot de statinen (de cholesterolsyntheseremmers). Gebruik je dit medicijn en wil je er meer over weten? Hier vind je de belangrijkste informatie. Wat doet simvastatine? Simvastatine remt de aanmaak van cholesterol in de lever. Het verlaagt ook het …

Simvastatine Lees meer »

Tecfidera (dimethylfumaraat)

Tecfidera is een medicijn dat ontstekingen in het lichaam tegen gaat. Bijvoorbeeld bij multiple sclerose (MS) en plaque psoriasis. De werkzame stof in dit medicijn heet dimethylfumaraat. Ga je starten met dit medicijn? Of gebruik je het al even? Geen zorgen! Hier lees je alles wat je over Tecfidera moet weten. Hoe werkt Tecfidera? Het …

Tecfidera (dimethylfumaraat) Lees meer »

Download nu de app van MedApp!

Alles voor je medicijnen in één handige app.