Vergrijzing: langer doorwerken met een slechter wordende gezondheid
De werkende populatie van Nederland vergrijst snel, waardoor er een groot tekort aan vakmensen ontstaat. De pensioenleeftijd komt steeds hoger te liggen om dit tekort tegen te gaan. Nederlanders moeten dus alsmaar langer doorwerken, maar kampen dan wel met een slechter wordende gezondheid. Technologie kan de gezondheid van deze mensen verbeteren, waardoor het ook fysiek mogelijk wordt om tot op hogere leeftijd te werken. eHealth wordt dus steeds belangrijker.
Vergrijzing
De bevolking van Nederland is geleidelijk aan het vergrijzen. Vergrijzing houdt in dat het aantal ouderen in de bevolking toeneemt. Op 1 januari 2016 telde Nederland bijna 3.1 miljoen personen van 65 jaar of ouder. Dit komt neer op 18 procent van de totale bevolking. Daarnaast is er sprake van zogenaamde ‘dubbele vergrijzing’. Dit houdt in dat binnen de groep mensen ouder dan 65 jaar, het aantal 80-plussers toeneemt.
De vergrijzing leidt tot grote personeelstekorten bij bedrijven. Uit onderzoek van ING blijkt dat de technologische industrie tot 2030 ongeveer 120 duizend mensen nodig heeft, waarvan 70 duizend vanwege pensionering en 50 duizend om de groei van industrie vast te houden. Om dit tekort tegen te gaan, is het belangrijk dat mensen fit en gezond genoeg zijn om langer door te werken.
Technologie
Lichamelijke beperkingen en ouderdomsziekten zorgen voor arbeidsongeschiktheid, wat het personeelstekort verergert. Technologische ontwikkelingen zijn gelukkig in staat het tij te keren. Kunstmatige intelligentie biedt bijvoorbeeld veel mogelijkheden bij het verlichten van vermoeiende routinetaken. Ook robotica biedt kansen, bijvoorbeeld wanneer een robot een oudere werknemer het zware werk uit handen neemt.
Hoewel er veel innovatieve technologie ontwikkeld wordt, blijft de toepassing hiervan in de zorg achter vergeleken met andere sectoren. Zorgaanbieders en zorgverleners ervaren onder andere belemmeringen in de bekostiging van de technologie en wet- en regelgeving. Het gebrek aan beheersing van digitale vaardigheden door zorgverleners en patiënten speelt ook een belangrijke rol bij het achterblijven van technologische toepassingen.
eHealth
eHealth is bij uitstek geschikt voor mensen om langer en plezierig te blijven werken. eHealth zorgt bijvoorbeeld voor ondersteuning bij een beperking, geeft coaching bij de uit te voeren taken, monitort de belasting of biedt veiligheid op de werkplek. Daarnaast helpt eHealth de medicatie of bloedspiegels in de gaten te houden én zorgt het voor regelmatige ontspanning door bijvoorbeeld bewegingsoefeningen.
eHealth biedt de werkende Nederlander dus comfort op maat onder eigen regie. Niet iedereen is gelukkig met de almaar verhoogde pensioenleeftijd, maar eHealth kan wel helpen daar het beste van te maken!
2 januari 2018